AKTUELNO

Bivši ministar spoljnih poslova Slovačke preminuo je u 82. godini, a uzrok smrti je najverovatnije srčana insuficijencija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da ga je rastužila vest da je preminuo bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Eduard Kukan.

- Sa tugom sam primio vest o iznenadnoj smrti Eduarda Kukana, političara koji je svojim iskustvom dao veliki doprinos promociji evropskih vrednosti. Naš poslednji susret obeležio je njegov optimizam u pogledu evropskog puta Srbije, na čemu sam mu neizmerno zahvalan - napisao je predsednik na Tviteru.

Podsećanja radi, Kukan je 1999. godine bio poseban izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo, a tu funkciju je obavljao pored Karla Bilta.

Kukan je u prošlosti radio u nekoliko čehoslovačkih ambasada. Bio je višestruki slovački ministar spoljnih poslova. Između ostalog, bio je član Nacionalnog saveta Republike Slovačke i Evropskog parlamenta. Predavao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Komenski u Bratislavi na Katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose.

#Aleksandar Vučić