AKTUELNO

Prvi put u novijoj istoriji Evropske unije i SAD imaju svoje specijalne izaslanike u zajedničkoj poseti Prištini i Beogradu, čija je misija da demonstriraju zajedničko delovanje, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, juče su stigli na KiM, gde će boriviti do 2. februara, a zatim dolaze u Beograd, gde će boraviti do 4. februara.

Drecun je rekao da je cilj posete da se stvore uslovi za nastavak dijaloga i postizanje nekakvog rešenja.

- Sam Lajčak je rekao da je besmisleno zakazivati nove sastanke na vrhu, ako se prethodno ne dogovori saglasnost oko nekog problema, da bi na tom sastanku mogao da se verifikuje dogovor – rekao je Drecun.

Kako kaže, potreban je dogovor oko nečega. Dodaje da oni sada reba da vide da li postoji mogućnost da se postigne dogovor po nekom pitanju koje se prošle godine nalazilo na dnevnom redu.

- Njihova misija jeste ta, oni demonstriraju zajedničko delovanje. SAD su se sada uključile kao možda značajnija strana. Čak i Velika Britanija pokušava da se uključi u sve to, ne znam po kom osnovu. Oni se svuda gde žele da izazovu destabilizaciju, tu žele i da se uključe – rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Lajčak i Eskobar sada treba najpre da vide sa Prištinom, jer su oni strana koja koči stvari.

- Vjosa navodno ima spisak stvari koje Beograd nije ispunio, voleo bih da vidim taj spisak. Nažalost, nisam optimista. I ova poseta predstavlja političku zamku za nas. Kada je Priština počela da koristi termin međusobno priznanje, i sada se to postavlja kao nešto neizbežno i nešto o čemu se razgovara – rekao je Drecun.

Kako kaže, stavljeno je po strani da treba da se regulišu stvari u realizaciji odnosa, ali, dodaje, ne između dve države.

- Sa naše strane nikako ne može biti cilj međusobno priznanje – rekao je Drecun.

On je istakao da se plaši da ćemo upasti u zamku, i dodaje da ne sme da se ide van onoga što je definisano Briselskim sporazumom po pitanju ZSO.

Autor:

#Milovan Drecun