AKTUELNO

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović smatra da Ukrajina nikada neće postati članica NATO ili bar ne u skorijoj budućnosti.

- U Ukrajini trenutno ima nešto britanskih i američkih instruktora, ali to nije značajan broj. Ukrajina nije članica NATO i prilično sam siguran da neće ni postati, jer o tome ne postoji konsenzu u NATO-u - istakao je Radulović.

Kako je objasnio, ovo je jedan od razloga je to što Ukrajina ima kompletno nesređene granice.

- Nadam se da će biti postignut dogovor kako bi se ova kriza završila. Niti će se voditi rat na teritoriji Amerike, niti na teritoriji Rusije, može da ispašta samo Ukrajina - naveo je Radulović.

Glavna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić je isključila mogućnost da dođe do rata i istakla da je Vladimir Putin poznat po tome da tri i puta meri i jednom seče, te da će aktuelnu situaciju dobro da izanalizira.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pozitivan odgovor istini za volju niko nije ni očekivao. Moglo bi se zaljučiti da Amerika neće reći da neće nikda širiti na Ukrajinu i Gruziju, ali da se neće širiti u skorijoj budućnosti, da se može razgovrati da se strateško naoružanje smanji, kao i broj vojnih vežbi. Na glavno pitanje - da li će NATO pirmiti Ukrajinu i Gruziju nema odgovor. Ovo jeste ne, ali drži otvorena vrata da se razgovara - navela je Milinčić.

Dejan Jovanović, docent sa Fakulteta političkih nauka kaže da je stvar vrlo ozbiljna.

- To treba posmatrati pre svega u geopolitičkom aspektu. Ključna je izjava predsednika Putina, ovo nije na 1.000 kilometara od ruske granice, nego na samom pragu. Severoistočna granica Ukrajine je vazdušnom linojom 650 kilometara od Moskve. Nije stvar samo u formalnom članstvu, nego u razmeštaju raketa kratkog i srednjeg dometa i tu nastaje problem - istakao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

To, kako je rekao, Rusija smatra crvenom linijom.

- Oni smatraju da je pitanje Ukrajine i Kazahstana poslednja linija odbrane - naveo je Jovanović i dodao da u tom slislu Rusija ne može nazad.