AKTUELNO

Starović je reagovao na saopštenje SSP o slučaju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Član glavnog odbora SNS i državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović ocenio je kao zlonameran i besmisleno argumentovan napad Resornog odbora za spoljnu politiku Stranke slobode i pravde na Srbiju.

Starović je na ovaj način reagovao na saopštenje SSP o slučaju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

- Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je, ne svojom voljom i svakako ne voljom Republike Srbije, primoran da svoje diplomatske poslove obavlja iz Beograda u iščekivanju povlačenja odluke crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova kojom je u novembru 2020. godine proglašen nepoželjnim – navodi Starović u saopštenju.

Ambasadori se, dodaje, ne proteruju na ovaj način čak i kada su izgovori za to čvršći.

- Svakome ko voli Srbiju i ponešto zna o diplomatskoj praksi jasno je da je obrazloženje za ovakav drastičan potez vlasti u Podgorici neumesno i da se ambasadori ne proteruju na ovaj način ni sa mnogo čvršćim izgovorima, a svakako ne u slučajevima kada je reč o susednim i prijateljskim zemljama – navodi Starović.

Ističe da u radnom statusu ambasadora Božovića sa stanovišta domaćih pravnih regulativa nema ničeg spornog, a da su “jedino sporni motivi Stranke slobode i pravde za besmisleni napad na Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.”

Dodaje da je SSP ničim izazvana napala Ministarstvo spoljnih poslova sopstvene zemlje i to “sa ostrašćenošću kakvu nisu pokazali ni najekstremniji politički akteri u Crnoj Gori, braneći neodbranjivu odluku Podgorice o proterivanju srpskog ambasadora.”

- Time je pomenuta stranka svesno učinila štetu sopstvenoj državi, stajući otvoreno na stranu pravnog i diplomatskog nasilja, a to nije prvi put da nastupa kao apologeta politike Mila Đukanovića ili kao unajmljeni kritičar spoljne politike Srbije.

Svesni smo da pojedini politički akteri u susret predstojećim izborima u Srbiji imaju potrebu da poentiraju na jeftin i neodgovoran način, ali granica ispod koje se ne sme ići jesu čast, dostojanstvo i interesi Republike Srbije, a najnoviji pamflet Đilasove stranke je povredio svaki od tih obzira – zaključuje Starović.

#Nemanja Starović