AKTUELNO

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora, navela je danas Misija OEBS-a u Prištini na svom Tviter nalogu.

"Koristan kratak sastanak sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju o mandatu OEBS, ukljucujući podršku pravima manjinskih zajednica na Kosovu. Devenport je ponovio spremnost OEBS-a da prikupi glasacke listiće za buduće izbore Srbije, uz saglasnost svih relevantnih institucija", navodi OEBS.

Kako je posle jučerašnjeg sastanka saopštila Kancelarija za KiM, direktor Kancelarije Petar Petković istakao je da je odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na prostoru KiM 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da su Petković i Davenport razgovarali o sveukupnoj situaciji u srpskoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru KiM organizuje referendum.

Svakodnevne izjave prištinskih političara da će Srbima na KiM i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, posebno na izborima 3. aprila, unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenio je direktor Petković.

#OEBS