AKTUELNO

Pobednik sukoba između Rusije i Ukrajine se ne bi znao, ocenjuje predsednica Centra za spoljnu politiku i podvlači da je najvažnije iznalaženje trajnog rešenja ukrajinskog pitanja.

Oružje na granici Rusije i Ukrajine sve glasnije zvecka. Ukrajina i zapad optužuju Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici, s namerom da izvrši invaziju, kao i da pokušava da destabilizuje situaciju u Rusiji. Kremlj s druge strane kaže da SAD dižu tenziju stavljanjem svojih vojnika u pripravnost.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje da do invazije Rusije na Ukrajinu neće doći, a da su izvesniji incidenti. Podseća da je reč o krizi koja traje već duže vreme i ima veze sa širenjem NATO na istok.

- Još 2007. godine Vladimir Putin je u svom govoru na Minhenskoj konferenciji rekao da će crvena linija za Rusiju biti baš dolazak NATO na istočne granice. Već 2008. godine NATO je u Bukureštu pozvao Ukrajinu i Gruziju da uđu u članstvo, a onda je usledila ruska intervencija u Gruziji. Sledeći su bili Krim, sukobi u Donbasu, na istoku Ukrajine… Sve se ovo godinama akumulirao i, pošto neko nije imao snage ili volje za deeskalaciju procesa, on sada preti da preraste u sukob – kaže Grubješić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Podvlači još jednom da u intervenciju ne veruje jer bi posle nje svi bili na gubitku.

- Pobednik se ne bi tu znao, ali ostaje iznalaženje trajnog rešenja ukrajinskog pitanja, na čemu diplomatije rade. Međutim, Ukrajina tu i nije mnogo bitna, već su bitni odnosi SAD i Rusije i kako će se to rešiti. Rusija nije bila u fokusu SAD nakon dolaska Bajdenove administracije, a u fokusu je bila Kina – kaže Grubješić.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost podseća da je Rusija jasno stavila do znanja da za nju postoje dve crvene linije u vezi sa Ukrajinom. Prva se odnosi na slučaj kada bi Ukrajina odlučila da masovno napadne svoje otcepljene delove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rusija to ne bi dozvolila i u tom slučaju bi se vojno uključila. Tada bi, postoje nagoveštaji, reagovala radikalnije i ekstremnije, a tada bi Ukrajina bila uništena – kaže Kajtez.

Prof. dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže da ova kriza verovatno definiše novi svetski poredak, a za sve to vreme – Evropa ima nikakvu i patetičnu ulogu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vladimir Putin otvoreno pokazuje prezir prema Evropskoj uniji time što neće sa njima da pregovara i smatra ih drugorazrednim igračima. On želi da pregovara direktno sa Amerikancima i Bajdenom – kaže Zečević za “Novo jutro” i dodaje:

Boris Džonson pokušava da glumi Tonija Blera podižući ulog, dok Francuzi i Nemci pokušavaju da spuste retoriku jer bi eventualne pojačane sankcije Rusiji najviše pogodile Evopsku uniju.

#Ilija Kajtez

#Slobodan Zečević

#Suzana Grubješić