AKTUELNO

Na devet glasačkih mesta u Srbiji biće ponovljeno glasanje za referendum, jer na tim mestima nije mogao da se utvrdi rezultat ili je rezultat bio poništen, rečeno je danas na sednici Republičke izborne komisije (RIK).

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će se ponovljeno glasanje na tih devet mesta održati u nedelju, 23. januara, od 7 do 20 časova.

Kako je naveo, glasanje na referendumu biće ponovljeno na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na glasačkim mestima broj 10, 20, 22 i 38 u Trsteniku, na glasačkom mestu 43 u Bačkoj Topoli, na glasačkom mestu broj 33 u Gradskoj opštini Pantelej u Nišu, na glasačkom mestu 47 u Čačku i na glasačkom mestu 31 u Požarevcu.

Dimitrijević je istakao da će odbori obrazovani na tim glasačkim mestima biti raspušteni i da će biti formirani novi.

Na ponovljenom referendumu biće odštampano ukupno 7.750 glasačkih listića za 7.711 glasača.

Član RIK-a Veljko Odalović na današnjoj sednici saopštio je da je sinoć oko 21 čas izborni materijal za referendum, koji je bio zaplenjen na KiM, vraćen i predat Službenom glasniku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik RIK-a izrazio je nadu da se to neće dogotiti i tokom predstojećih izbora za predsednika Republike i parlamentarne izbore.

Na današnjoj sednici članovi RIK-a odbacili su sve prigovore jer nisu podneti u blagovremenom roku ili zato što ih nije podnelo ovlašćeno lice, a neki od razloga bili su i to što je predmet prigovora bio neosnovan za razmatranje.

Predmeti prigovora odnosili su se na to da referendum nije sproveden po zakonskoj proceduri, da su zbog toga rezultati nevažeći, da su menjana pravila za građane sa teritorije KiM i da je kod njih bilo kršenja uputstava za sprovođenje glasanja, a jedan od prigovora odnosio se na to da glasač nije bio upisan u birački spisak.

Zatim, jedan od predmeta prigovora odnosio se na to da je na glasačkom mestu u opštini Vladičin Han ubačeno sedam listića glasača koji se nisu pojavili na glasačkom mesto, taj prigovor je odbačen jer je podnet od strane neovlašćenog lica.

Pojedini članovi RIK-a istakli su da bez obzira na to što je prigovor odbačen treba ispitati to glasačko mesto, kao i sva glasačka mesta na koja je ukazana takva vrsta nepravilosti.

Jedan od mogućih rešenja, naveli su, jeste uvid u džakove sa listićima.

Predmet prigovora odnosio se i na to da su mediji o referendumskom pitanju pristrano obaveštavali i da građani nisu imali uvid u integralnu verziju akata za izmenu Ustava, te da bi izborna volja bila drugačija da su građani bili bolje informisani.