AKTUELNO

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima između Srba i Albanaca, kaže lider SPS i šef srpske dioplomatije Ivica Dačić.

-Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena - rekao je Dačić. On kaže da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.

-O oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrzumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko - naglasio je on.

Pročitajte još: Dačić: Srbija nema originalni Dejtonski sporazum

Dačić objašnjava da je njegov predlog o razgraničenju jedini predlog u kome Srbija i Srbi nešto dobijaju. Povodom toga što iz Prištine ne stiže odobravanje za taj predlog, on naglašava da Priština misli da je dijalog pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo.

-U ime Vlade Srbije i predsednika Srbije, mogu da kažem da mi nikada nećemo priznati jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Ukoliko bez Srbije da rešavaju stvari, zašto se poziva Srbija na sastanke u Briselu - pita se on.

Upitan da li bi predlog prihvatila Međunarodna zajednica, on kaže da ne vidi razloga zašto ne bi, iako je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Rešenje

'