AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je dogovoreno da predsednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, posete Sarajevo do kraja avgusta ili septembra.

Očekuje se da će ove dve posete biti značajan korak ka daljoj stabilizaciji regiona."Dogovor je da oni doputuju krajem ovoga meseca ili tokom septembra", rekao je Čović za Večernji. Nakon toga moguće je, kaže, razgovarati i o trilateralnom sastanku koji će dodatno osnažiti uzajamno partnerstvo i dati zamah operativnom rešavanju otvorenih pitanja na nivou izvršne vlasti.

Predsednik Vučić rekao je u subotu da se radi na njegovoj poseti BIH, a na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH, te da je uvek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to, ocenio je, prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

GRABAR-KITAROVIĆ POZIVA VUČIĆA da na jesen poseti Zagreb?!

"Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli da sačuvamo", rekao je Vučić novinarima, nakon susreta sa izvestiocem EU za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Čović je, piše Večernji, istakao da je motiv za poziv predsednicima Srbije i Hrvatske bio da se "BiH na pozitivan način stavi u centar njihovih zanimanja". Prema njegovim rečima, to je veoma važno, jer su Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, dve države imaju u BiH sunarodnike, a i stabilnost te dve zemlje, primetio je, zavisi od zbivanja u BiH.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

#Sarajevo

'