AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišu, gde je odgovarao na pitanja novinara. Inače, Vučić je ranije danas razgovarao sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije, a zatim je prisustvovao i prikazu rada diviziona Samohodnih haubica.

Predsednik Vučić je tokom svog obraćanja poručio da se bezbednosna situacija u regionu i svetu komplikuje, zbog čega Srbija mora da razvija i dodatno osnaži svoje vojne kapacitete.

Takođe, Vučić je rekao i kako će za Vojsku Srbije biti uloženo 500 miliona evra više nego ranije.

Foto: TV Pink Printscreen

Razgovarali smo o vojno-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, o potencijalnom ugrožavanju bezbednosti srpskog naroda, a onda i organizaciji. Neophodna ulaganja u srpsku vojsku. Na godišnjem nivou ćemo uložiti 500 miliona evra više nego ranije. Spremni smo da dodatno motivišemo ljude kako bi služili vojsku. Dugoročna politika Srbije je očuvanje neutralnosti. Takođe, želimo da dostignemo određeni nivo opremljenosti. Uskoro očekujemo dolazaka raketnog sistema “Kornet” iz Rusije, ali i druga pojačanja - rekao je Vučić.
Osim protivvazdušne odbrane osmatrali smo stanje lovačke avijacije – rekao je predsednik Vučić i dodao: Danas ste na vežbi mogli da vidite, ovo je naših ruku delo, za bukvalno pola sata smo skratili vreme pripreme dejstva. To su ubitačne haubice, to je proizvod srpske odbrambene industrije - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za jednu zemlju važno da ima rešena tri pitanja.

Da obezbedi sigurnost granica svoje zemlje, sigurnost i bezbednost svojih građana, da energetski obezbedite svoju zeljmu i da imate dovoljno vode i hrane za budućnost. Našu namensku industriju moramo da ojačamo i osnažimo. Možda im trebaju naše narudžbine veće da bi oni mogli da pokrenu serijsku proizvodnju, za mnoge id tih stvari imamo tržišta po celom svetu – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, da nismo uzeli za 650 miliona evra, sad bi nas koštalo 900 miliona evra, samo za nekoliko meseci zakašnjenja.

O promeni vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vučić je rekao da imamo probleme sa tim.

Imamo problem sa tim, da vam kažem otvoreno, nekoliko otvorenih pitanja. Nemamo odluku. Svakako bi za vojsku bilo spasonosno kad bismo to mogli da uvedemo. To zavisi od mnogo pitanja: Od kog to godišta važi, ako presečemo i kažemo važi od 2004. ili 2005. godine, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 momaka na godišnjem nivou. Trenutno naši kapaciteti su na nivou 10.000. Novac nam je najmanji problem, može li naša komanda da obuči te vojnike, imamo mnogo problema o kojima razmišljamo razgovaramo i gledamo, ili da značajno uvećamo plate za služenje vojnog roka, još vagamo između tih odluka – rekao je Vučić i dodao:
Moramo da imamo još minimum 5.000 vojnika, za helikoptere imamo, ali za avione nemamo. To su vrlo komplikovane stvari, vojska ne može da se izgradi za godinu, dve ili tri. U Svakom slučaju naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila - izjavio je Vučić.

Predsednik Vučić objasnio je da je cena gasa mnogo veća od one koje Srbija trenutno plaća i istakao da se očekuju veliki lomovi u svetu, regionu i Evropi.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Ne želim ni da vam pričam o ceni gasa na današnjoj berzi. Mi imamo ograničene količine koje uzimamo po ugovoru od 270 dolara. Međutim, kada bude potrebe za većom kubikažom, moraćemo i da je nabavimo i da plaćamo po većoj ceni, bez obzira na bolju situaciju od drugih. Mnogo problema, ali ono što mogu da kažem, naša vojska je danas mnogo snažnija nego što je bila. Kad to više nije igra mačke i miša, to znači da više niko neće da vas napada i da ste osigurali bezbednost za svoju decu - rekao je Vučić.

Predsednik je govorio i o blokadama:

Nije važno koji će broj ljudi da bude, ovde imamo važnije teme, a pravo da vam kažem nisam zainteresovan. Sve što su tražili ispunili smo, slušali smo narod. Ja imam problem kad vidim da narod oseća da je nešto loše i da se oseća nebriga. Sad je narod video da znamo o čemu je reč da vodimo računa o tome, meni je to dovoljno – rekao je Vučić.