AKTUELNO

Danas je u Domu Narodne skupštine Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Gruzije David Bagration Muhranbatoni u pratnji princeze Irine Bagration odlikovao potpredsednika Narodne skupštine Stefana Krkobabića Medaljom za zasluge Kraljevskom Domu Gruzije.

- Zaista, uvaženog gospodina Krkobabića smatramo istinski dostojnim ovog priznanja našeg Doma. Na ovaj način želimo da izrazimo svoju iskrenu blagodarnost na njegovoj iskrenoj i nesebičnoj podršci nastojanjima našeg Kraljevskog Doma, na produbljivanju i obnovi istorijskih, duhovnih i kulturnih veza naša dva naroda - izjavio je princ David.

Krkobabić je, uz zahvalnost na časti koja mu je ukazana, istakao da Srbe i Gruzine veže jedna te ista sudbina za očuvanje državne samostalnosti i nacionalnog identiteta na istorijski gledano turbulentnim prostorima kakvi su Balkan i Kavkaz.

Krkobabić je iskoristio priliku da se u svoje, ali i u ime države Srbije i njenih građana zahvali princu Davidu na podršci koju Srbija dobija od Gruzije u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji.

- Gruzija uvek glasa u korist države Srbije u međunarodnim institucijama kada je u pitanju pokušaj ulaska tzv. Kosova u iste, gde posebno pamtimo glas Gruzije protiv prijema tzv. Kosova u UNESKO 2015. godine, znajući koliko su za srpsku državu i narod važne pravoslavne svetinje na tom prostoru - istakao je Krkobabić.

Svečanosti su prisustvovali i Aleksandar Đurđev, rektor Ordena Orla Gruzije i Bešavne Dolame Gospoda našeg Isusa Hrista u Srbiji i kapelan gruzinskih Kraljevskih ordena u Srbiji đakon Hadži Nenad M. Jovanović, na čiji predlog je Krkobabić i odlikovan.

Ovo je drugi put da princ Gruzije boravi u Beogradu, gde je 2011. godine odlikovao blašenopočivšeg patrijarha Irineja.

- Naše narode spaja i neraskidivo povezuje zajednička pravoslavna vera, baštine i veoma slična istorijska iskustva, kroz duge vekove svog trajanja. Srpsko-gruzinski odnosi sežu u drevnu prošlost, tj. u vreme Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save“ zaključio je princ David.

Video: PUPS

#Stefan Krkobabić