AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prisustvovala je u ime Republike Srbije svečanoj inauguraciji predsednika Islamske republike Iran Hasana Rohanija, a tokom posete Teheranu imala je susrete sa predsednikom Rohanijem i predsednikom Islamske konsultativne skupštine Alijem Laridžanijem.

Predsednica Narodne skupštine prenela je čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom reizbora Rohanija i izrazila uverenje da će predsednik Rohani nastaviti da doprinosi razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, navodi se u saopštenju Kabineta Gojkovićeve.

Gojković je ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Irana, koje karaktriše sadržajan dijalog, dobri i prijateljski i napomenula da se ove godine obeležava 80 godina od uspostavljanja diplomatskih veza. Gojković je zahvalila Iranu na kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverentetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na stavu Irana koji nije bio suprotan interesima Srbije prilikom glasanja o zahtevu tzv. „Kosova“ za prijem u UNESKO.

Foto: Tanjug

Na sastanku sa predsednikom Islamske konstitutivne skupštine Laridžanijem, Gojković je ukazala da međuparlamentarna saradnja zauzima važno mesto u ukupnim odnosima, kao i da ima potencijala za intenzivnije kontakte radnih tela dva parlamenta, posebno odbora za spoljne poslove, za poljoprivredu i privredu, kao i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija, a veliki doprinos mogu pružiti i grupe prijateljstva u parlamentima Srbije i Irana, dodaje se u saopštenju.

U cilju daljeg razvoja parlamentarnih odnosa, Gojković je pozvala predsednika iranske skupštine da poseti Srbiju. Na sastanku je naglašeno da postoje veliki kapaciteti za saradnju u oblasti ekonomije koji nisu iskorišćeni u punoj meri i u tom kontekstu je ocenjeno da je izuzetno važan rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i da je od velikog značaja saradnja u oblasti, kulture, obrazovanja i turizma.

Predsednica Narodne skupštine je i ovom prilikom izrazila žaljenje i solidarnost sa iranskim narodom povodom terorističkih napada na zgradu iranske Skupštine i Homeinijev mauzolej i potvrdila spremnost Srbije na saradnju u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

#Iran

#Maja Gojković

'