AKTUELNO

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, je govoreći o protestima ocenio da je ekologija zloupotrebljena u političke svrhe protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- U junu 2004. godine doneta je prva odluka, prvo rešenje, prvi akt tadašnje vlade je bio u vezi sa Rio Tintom, odnosno njihovom filijalom registrovanom u Srbiji, a u narednih nekoliko godina je doneto još osam dokumenata vezanih za dozvole za rad u Srbiji. Naznačajniji donet je 2012. godine za vreme, to je Vlada MIraka Cvetkovića, Jeremića, Đilasa i Tadića koja je dozvolila Rio Tintu da do 2013. otvori rudnik, a da 2014. godine počnu bušenja - naveo je Karanović za Pink.

To tada je hvaljeno na sva usta. Čak je 2012. godine Đilas dao intervju u kojem kritikuje aktuelnu Vladu Srbije zašto ne ulaže više u Rio Tinto i istraživanje litijuma, i sada je to odjednom ekološki problem.

Karanović je istakao da to nije ekološki problem i da mi još ne znam da li neka firma može napraviti ekološki problem, te da su istraživanja i dalje u toku.

- Za sada nema indicija koje bi ukazivale da bi bilo koja firma napravila neku katastrofu. Stručnjaci će dati svoje mišljenje - navodi Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Protesti su politički

Urednik u Srpskom telegrafu Boško Kašanski naopominje da je i vođa protesta političar.

- Mi nemamo ekološkog aktivistu, nego člana skupštine Slobodne Srbije, a u prvim redovima su političari - istakao je Kašanski.