AKTUELNO

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava čije usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava raspisati nakon završetka posebne sednice parlamenta, večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savet sudstva.

- Predlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Popović je podsetila na razloge za promenu Ustava, koje imaju za cilj izmedju ostalog povećanje pravne sigurnosti gradjana, pravnu zaštitu i sudjenje u razumnom roku.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je ranije večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

Dačić je ranije izjavio danas da bi referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da bude održan 16. januara. Dačić je kazao da do tada treba da se usvoje amandmani, navodeći da bi tekst trebalo da se nađe na sednici parlamenta 30. novembra.

Autor:

#Skupština Srbije

#referendum