AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u najnovijoj emisiji Hit tvit istakako da je zakon o referendumu donet na insistiranje EU.

Vučić je, govoreći o zakonu o referendumu, rekao da je on donesen na insistiranje Venecijanske komisije i EU.

- Direktno preuzeto od Venecijanske komisije. Da ne treba da idemo na preko 50 odsto ili na posebne cenzuse. Smatraju da ćemo time asimilovati glasače koji su uzdržani ili ne izlaze, već podstičete one koji su aktivni. Druga stvar je da podstičete referendume, a mi nismo dugo imali. Sve je zasnovano na našem Ustavu, i pravilima EU. Najgore kada se oni koji se zaklinju u EU, mislim na ove poput Brkovića ovog, da ništa ne znaju o ovome. I niko iz vlasti ne zna da im kaže o tome. Ovo nema nikakve veze sa Rio Tintom, ja to kažem zbog građana koji su stvarno iskreno zabrinuti za ekologiju.

On kaže da je dobro da je ekologija danas tema, i da Rio Tinto nema nikakve veze sa zakonom.

- Mi ni od koga ništa ne krijemo, i to ovi ljudi znaju. Ne govorim o običnim ljudima, već o organizatorima. Oni hoće da preuzmu primat od ovih drugih, pošto idu izbori. Ti koji su to organizovali su čisti politički kriminalci. Ustav kaže da svako ima pravo da se slobodno kreće u Srbiji, i da se može ograničiti samo zakonom u ekstremnim situacijama. Vi kršite elementarno ustavno pravo svih građana. Žale se na bager. Pa može da naiđe čime hoće. Niko nema pravo da sprečava ljude da putuju, osim policije - rekao je predsednik.