AKTUELNO

Srpska napredna stranka prepoznaje obrazovanje i nauku kao stratešku osnovu razvoja i napretka naše zemlje i zdrav i delotvoran odgovor na izazove našeg doba.

Stotine novosagrađenih i potpuno rekonstruisanih škola, naučnih instituta, novi univerzitetski kampusi i naučno-tehnološki parkovi, dramatično uvećana ulaganja u materijalne uslove za njihovo funkcionisanje i rad, stvar su ponosa, ali i zalog za stvaranje Srbije budućnosti - prvi korak vizije predsednika Aleksandra Vučića visoko razvijenog društva znanja i veština.

Da li će Srbija biti uspešna u 21. veku zavisi od intelektualnog potencijala naših mladih ljudi. Probudiće ga modernizovani školski sistem, te je vođena iskustvima akademski i ekonomski najuspešnijih zemalja sveta, Srbija pokrenula veliki projekat u okviru svog školskog sistema i privrede: projekat dualnog obrazovanja i postala lider u procesu unapređenja kvaliteta obrazovanja.

Znanje i kreativnost su ono po čemu je Srbija preopoznata u svetu i na njima se bazira novi imidž moderne Srbije koji afirmiše izuzetnost, inovativnost i autentičnost. U svetu je počela četvrta industrijska revolucija.

Srpska napredna stranka želi da se Srbija na vreme pozicionira na svetskom tržištu savremenih tehnologija i usluga. Tehnološki iskorak i modernizacija moraju biti među prioritetima svake Vlade koju predvodi Srpska napredna stranka.

Zalažemo se za koegzistenciju tradicionalnog industrijskog sektora i tzv. „industrije 4.0“ zasnovane na modernim tehnologijama, tehnološkim inovacijama, kreativnim industrijama i ekonomiji znanja, što za našu zemlju predstavlja ogroman potencijal.

Među modernim tehnologijama i tehnološkim inovacijama, u godinama koje dolaze, posebno mesto obuhvataju dve izuzetno široke oblasti koje će u velikoj meri promeniti svet kakav danas poznajemo.

Foto: SNS

To su veštačka inteligencija i bioekonomija. Centralno mesto u naporima Srbije da bude na strani stvaranja, a ne samo korišćenja inovacija u oblasti bioekonomije činiće novi, moderan BIO4 Kampus u Beogradu, ali i Institut Biosens u Novom Sadu, evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede.

BIO4 označava biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, a novi Kampus će biti jedinstveno mesto saradnje fakulteta, naučnih instituta, startapa i velikih kompanija u ovoj oblasti, od kojih se očekuje da pruže novi zamah privrednom razvoju Srbije u decenijama pred nama.

Nastavljamo sa značajnim ulaganjima u nauku, kao i sa spajanjem nauke i privrede, i olakšicama i podsticajima privrede za ulaganja u nauku.

Radna grupa je zaključila da samo predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom, Republika Srbija može u punom kapacitetu implementirati projekte modernizacije naučnih instituta, od kojih su neki već u toku, te će uz novi kapacitet za tehnološki transfer, omogućiti da i domaća nauka, posle mnogo decenija funkcionisanja izolovano od privrede, postane još jedan motor tehnološkog razvoja Srbije.