AKTUELNO

Deset milijardi dolara potrebnih za izgradnju prve srpske nuklearne elektrane je impozantna suma za Beograd, ali kako kaže Biblija, vrata se otvaraju samo onima koji na njih kucaju, a Vučićeva izjava je isto kucanje, pišu RIA Novosti povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da gradi nuklearnu centralu i da o tome pregovara sa ruskom korporacijom Rosatom.

Agencija ocenjuje da Rusija ne može sebi da priušti rad po sovjetskoj metodi, kada su saveznici u Varšavskom bloku bili praktično preplavljeni novcem, ali smatra da će Rosatom i Ministarstvo finansija nesumnjivo naći predloge koji bi bili korisni za obe strane.

"Svedoci smo istorijskog pomaka"

- Svedoci smo istorijskog pomaka, kada politički uticaj dugi niz godina nije određen razmeštanjem još jedne vojne baze, već izgradnjom ključnih proizvodnih objekata, sposobnih ne samo da donesu profit za zemlju, već i da joj omoguće da demonstrira svoju volju susedima navodi RIA Novosti.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Zaključuje da Srbija to nije prva shvatila, ali je imala dovoljno samostalnosti i zdravog razuma da izvuče pravi zaključak.

Agencija u tekstu navodi da u analizi opravdanosti izgradnje nuklearke, možda treba početi od činjenice da Srbiji sopstvena nuklearna elektrana na prvi pogled nije potrebna.

Jer kako navode "činjenica je da naš istorijski saveznik, koji ima skromnu teritoriju i populaciju od sedam miliona ljudi, ima sve što je potrebno za udoban život", a da je izgradnja nuklearne centrale skupa.

Kao primer navode belorusku nuklearku koja je Minsk koštala deset milijardi dolara, koje je Moskva izdvojila u vidu povoljnog kredita i kažu da bi za Beograd, s obzirom na visinu spoljnoj duga, izgradnja nuklearne elektrane mogla da bude opasnost za državne finasije.

Štaviše, Srbi ne samo da u potpunosti zadovoljavaju sopstvene potrebe za strujom, što je neverovatan luksuz u pandemijskoj Evropi, već je i prodaju u inostranstvu", piše RIA.

Navodi da je Srbija lane izvezla šest teravat-sati stuje i da je Beograd na tom izvozu zaradio blizu 50 miliona dolara.

Ističe se i činjenica da se Srbija po dokazanim rezervama uglja nalazi u sredini drugih deset zemalja, što, kako se ocenjuje, nije loše za malu državu, kao što je Srbija.

Ukazuje se međutim da Srbija gubi svoju poziciju na evropskom tržištu snabdevanja strujom, što RIA Novosti objašnjavaju trendom odbijanja uglja i masovnog prelaska evropskih zemalja na prirodni gas.

Drugi faktor, navodi RIA Novosti, zaustavio je Vučićev tim, jer se Beograd, čim je zvanično saopšteno da je projekat Turski tok odobren, odmah prijavio za učešće u njemu.

Foto: Instagram.com/buucnostssrbijeav

Štaviše, izgradnja srpske deonice od 400 km je završena za rekordna 32 dana a danas je ovaj deo toka već u funkciji i kroz njega se prirodni gas svakodnevno pumpa u Mađarsku.

To je omogućilo Budimpešti da odbije tranzit preko Ukrajine, sa kojom ima dugogodišnji sukob zbog kršenje prava stanovnika Zakarpatja.

Od januara 2021. Gasprom je dodatno započeo isporuku gasa Bosni i Hercegovini, a Srbija je ponovo ključna tranzitna zemlja, navodi RIA Novosti i dodaje da je situacija sa ugljem mnogo komplikovanija.

Ocenjuju da ako Poljska, kao još jedna država u kojoj je ova vrsta goriva glavna, u svojoj energetskoj tranziciji može da računa na značajnu finansijsku pomoć Brisela, onda Srbi mogu da se oslone samo na sebe.

Aleksandar Vučić prisustvuje svim ključnim sastancima

Upravo iz tog razloga, ističe agencija, Aleksandar Vučić prisustvuje svim ključnim događajima vezanim za energetiku u Rusiji i navodi da je pre mesec dana učestvovao na Ruskoj energetskoj nedelji.

Tada se sastao sa Vladimirom Putinom i opisao situaciju sa strujom u Evropi kao strašnu zbog naglog skoka cena.

U tekstu se primećuje da se od tada dogodio još jedan važan događaj, a to je da je beloruska nuklearna elektrana, koju su izgradili ruski stručnjaci, dostigla projektovani nivo proizvodnje.

I ne samo to, već se pokazalo da su beloruski megavati od vitalnog značaja za Ukrajinu, pa čak i za tradicionalno neprijateljski Baltik.

Ocenjuje se da je Rusija u stvari u samom centru Evrope sprovela složen tehnički projekat i sa samo par reaktora promenila ne samo energetsku, već i prekograničnu političku ravnotežu, a Belorusija je postala ključni igrač u regionu sa mirnim atomom.

Paralelno s tim, u punom zamahu je izgradnja turske nuklearne elektrane "Akuju".

Agencija ocenjuje da Rusija ne može sebi da priušti rad po sovjetskoj metodi, kada su saveznici u Varšavskom bloku bili praktično preplavljeni novcem, ali smatra da će Rosatom i Ministarstvo finansija nesumnjivo naći predloge koji bi bili korisni za obe strane.