AKTUELNO

Od 1. januara za svako prvorođeno dete, umesto 100.000 dinara uplaćivaćemo odmah 300.000 dinara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući nove demografske mere Srbije.

Kako je na samom početku predsednik Srbije istakao, danas ga očekuju važne teme o kojima će govoriti, a prva tema koju je otvorio, ticala se novih demografskih mera.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono što smo dogovarali sa ministrom Mitrovićem i celom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15, i to je veoma složen problem - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da smo mi sve stariji, i da ekonomski napredak zavisi od toga koliko ćemo uspeti da pospešimo napredak nacije, a to može samo demografskim merama.

Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umesto 100.000 dinara za prvo rođeno dete, davati 300.000 dinara, a što se tiče drugog i trećeg deteta, radimo na tim merama, i za drugo dete će cifre biti uvećane - priča Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je Vučić dodao, čak i kada roditelji osete da su ispunili roditeljske potrebe, mnogi zbog nedostatka stambenog prostora, karijere i ostalog, odustanu od drugog deteta, ali napominje da će mere biti drastično uvećane, posebno u finansijskom smislu.

Prva mera je 300.000 dinara od države, defakto svi u Srbiji primaće više od 4 hilajde evra za prvo dete. Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici - rekao je Vučić, pa dodao:
Majke prosečno rađaju dete u 30. godini, i zbog toga ćemo pokušati d amotivišemo studente, dame i muškarce da ne beže od rašanja dece. Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca - dodao je Vučić.

Kako dodaje, računaće se da su fakultet završili u redovnom roku, što znači da ih obaveze na fakultetu neće remetiti kada je u pitanju obnova godine ili slično.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi mislimo da je to važna mera, jer ćemo time napraviti drugačije socijalno okruženje, i atmosferu, jer neki neće misliti da su time uništili svoju karijeru - rekao je predsednik.

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

Time želimo da motivišemo mlade da ranije izađu iz kuća i roditeljskih stanova, jer su nam tako mali izgledi da zasnujemo porodicu. To će podstaći stambenu izgradnju, ali i parove koje žele da se ostvare kao roditelji. To je 20.000 evra poklona od države - nastavljao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić se potom dotakao i situacije na KiM, kao i razgovorima, dodajući da Srbija želi i zahteva da razgovara sa Prištinom, jer je, kako je dodao, važno pričati o svim temama.

Želimo da napravimo minimalno poverenje između nas da ne bismo dolazili u situaciju u kakvoj smo bili pre nešto više od mesec dana, i to sam preneo Lajčaku, i želim da znate da je to naš zvaničan zahtev - priča Vučić.

Vučič je dodao, da Srbija ne želi da prihvati tezu da je Srbija odgovorna što razgovora nema.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je dodao, po povratku iz Sočija, poslaće pismo svim predsednicima Vlada, sa pitanjem, kako je moguće da Aljbin Kurti, svako malo, na jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Ne znam da li ste primetili, niko ni jedna politička instanca u Evropi nije reagovala. Ni investioci za Kosovo, niti bilo šta. Čak niko iz Evropskog parlamenta, ministara zemalja članica - rekao je Vučić.

Vučić dodaje da će pismo biti satkano iz jednog pitanja, a tiče se ćutnje koja je trenutno prisutna kada su u pitanju Kurtijeve izjave.

Pitam se po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno? Srbija se neće tako ponašati, Srbija će poštovati sve, samo ću tražiti objašnjenje, šta bi oni rekli da je neko to iz Srbije saopštio? - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je dodao Vučić, saopštenje će tražiti u zvaničnoj formi, jer sa tim mora da se prekine.

Šta to znači, da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac? A da nemate nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin? To želimo da čujemo, da nam neko to jasno i nedvosmisleno kaže - dodao je Vučić, pa se dotakao puta u Rusiju.

Foto: Tanjug AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sutra ću imati sastanak sa predsednikom Ruske Federacije, i to je naš 19. susret, ako se ne varam. Važan, veoma važan susret za Srbiju, gde ćemo razgovarati o ključnim političkim pitanjima. Za nas su važna pitanja iz regiona, a siguran sam da ćemo i o tome pričati. Jer mi kao mala zemlja želimo da pronađemo dobru poziciju, i zaštitimo svoju zemlju - rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima i delovima razgovora sa Ruskom federacijom, Vučić dodaje da je dosta pregovora već gotovo.

Potpisali smo i dogovorili prvu fazi ra radio - farmaciju, a to je važno kako bismo naše stručnjake zamolili da podignemo znanje u našoj zemlji, kao što je podižemo u veštačkoj inteligenciji i robotici. Dalje radimo za Petrohemiju, i to je važno za radnike, koji više neće zavisiti od primarnog benzina - rekao je Vučić, potom nastavio:

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srećan sam što smo to priveli kraju! Za nas su važne i tačke ključanja,a to su tačke koje spajaju industriju, trgovinu i ostalo. Govorićemo i o Sputnjiku, i onda ćemo moći da vas obavestimo o svim detaljima razgovora, kao i situaciji u regionu - dodao je Vučić.

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici - komentariše Vučić.
Cena struje je između 300 evra, a kod nas 50 evra po megavatu - dodao je Vučić, te istakao da je cena gasa za nas od presudnog značaja. - Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebni 3 milijarde kubnih metara gasa po godišnjem niovu, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju - nastavljao je Vučić.

Kako je predsednik Vučić dodao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zato je ta borba za dobru cenu od presudnog značaja za nas. Imam veliku tremu, i dobro poznajem Putina, ne mogu da kažem da je to strah, ali imam ogromnu odgovornost za zamlju. Jedino što mogu da kažem je to da ću da se borim za interese naše zemlje. Da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih sebi izašao u susret. Zato tolika trema, ali ću se boriti za zemlju i naš narod - rekao je Vučić.

Vučić se potom dotakao radova na izgradnji pruge Beograd- Subotica ističući da je u pitanju velika investicija, za koju niko nije pitao.

Tih 108 kilometara pruge vredi milijardu i 160 miliona - otkrio je Vučić.

Kako je istakao svi su saznali za proteste oko metroa, a za ovakve stvari nema mnogo onih koji se interesuju.

U jednom danu smo obavestili narod za preko 5 milijardi javnih investicija - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je istakao, od kada zna za sebe, priča se o metrou, i o tome je svaki predsednik opštine govorio, a posle 53 godine snova, prve ideje, neko je našao novac i znanje da to uradi.

Ranije su svinjokolji bili važnija vest, a ne investicija o milijardama. Mi to nikada nismo imali, to su neverovatne promene, i konačno ćemo imati Beograd koji će biti u ravni sa najmodernijim gradoima u Evropi - nastavljao je predsednik.

Ceo Beograd će da raste, zaključio je Vučić pa dodao da će time rasti i plate, kao i penzije.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je potom pokazao mapu Metroa, kao i prve linije, koja će krenuti iz pravca Mirijeva, pa preko Karaburme.

Pančevački most, Dunav, Skadarlija, Savski most će biti glavna petlja - dodao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamislite kada idete sa Banovog Brda, do Mirijeva, danas vam treba nekih 50 minuta, a sada ćete ići za 12, do 15 minuta, ne ugrožavajući nikoga, a to će biti za 6 godina. Druga linija kreće iz Mirijeva, a to je za njih najbolje, jer će sve promeniti njihov život. Ide Mirijevo, Ustanička, Cvetna pijaca, Makenzijeva, pa Savski trg, gde je čvorište, potom Novi Beograd, Zemun, Novi Novosadski put, Kvantaš pijaca... Treća linija treba da ide sa Banjice, pa Trošarina, Stepa Stepanović, Braće Jerković, Vitanovačka ulica, Prokop, Višegradska, Manjež, pa preko Savskog trga do Bežanije - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o železničkoj strukturi, predsednik je dodao da su i ti radovi u toku, gde se u februaru očekuje da s ekomercijalnom mrežom već od februara ide do Novog Sada iz Beograda.

Predsednik se potom dotakao i cene karte od 1.000 dinara.

Foto: TV Pink Printscreen

Gde vam je gorivo, ušteda vremena - komentarisao je Vučić.

Kako je dodao, železnička pruga će biti ključna, i da nakon dogovora, ostaje samo da se na tim projektima radi.

Rastu nam cene za Niš- Dimitovgrad, jer cene sirovina skaču na svetskom tržištu - objasnio je Vučić.

Predsednik je potom za ponedeljak najavio obilaznicu u Gornjem Milanovcu, na prelazu Pakovraće.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je potom govorio o radu na Golupcu, najavljujući da će nakon toga raditi na putevima u Istočnoj Srbiji. Potom se dotakao i Moravskog koridora, nazivajući ga žilom kucavicom za Zapadnu Srbiju, nakon čega je najavio izgradnju puta Niš-Pločnik, koji je važan za Kosovo.

Radimo Lajkovac-Valjevo, i odmah potpisujemo ugovor za radove oko Kragujevca - najavio je Vučić.

Kako je dodao radovi na putu Surčin - Novi Beograd su u toku.

Ono što je od ključnog značaja, za šta verujem da ćemo uskoro potpisati je put Požega-Boljare. Ide preko Ivanjice, Arilja, i dolazimo do Duge Poljane - rekao je Vučić.
Gradimo više nego ikada, a uspevamo da javni dug držimo na nivou ispod 60 osto - kazao je predsednik, pa se dotakao sportskih klubova: Svi će dobiti bonuse, i košarkaški, i odbojkaški, vaterpolo, karate klubovi i mnogi drugi. Želimo da budemo uspešni u svim sportovima, kao što smo pokazali da možemo da budemo i u fudbalu - rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će do kraja godine započeti i izgradnja na Nacionalnom stadionu Srbije.