AKTUELNO

Prethodna vlast je ostavila veliki dug MMF-u, dok je naša obaveza danas prema njima 0 dinara, rekla je za NOVO JUTRO TV PINK guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Posledicu uspešne monetarne politike Srbije primećujemo i kroz tabele, koje su, kako kaže, pokazatelj svega. Ona je istakla da su za njen posao jako bitne činjenice i da sve piše u tabelama.

- Ja svaki dan gledam u tabele, od 2010. godine, od toga kakav je bruto društveni poredak, devizni kurš, štednja, rezerve i tako dalje... Evo 2012. je trebalo milijardu i 400 isplatiti MMF-u od aranžmana koji je ostavila prethodna vlast. I vratili smo, a danas je naš dug prema MMF-u 0 - rekla je Tabaković.

Kako kaže, monetarna i fiskalna politika Srbije je danas bolja od mnogih i dodaje da mi danas zavisimo samo od sebe.

Ona je istakla da su žene i majke jako bitne za demografiju, da one imaju poseban odnos prema životu, poslu i kući.

Foto: TV Pink Printscreen

Tabaković je istakla da je majka najveći heroj danas, kao i da živeti mali i običan život znači držati porodicu na okupu, školovati decu, i svojoj deci pružiti koren samopouzdanja i samopoštovanja za ceo život.

- Zaista moram da kažem nešto, i molim Aleksandra Vučića da mi ne zameri. Oni koji ga ne vole, ne shvataju zašto on ima tako veliku podršku. Kada on odlazi na neko mesto, on to ne čini zbog kamera, on gleda ljude u oči, oni osećaju njegovu privrženost prema čoveku - rekla je Tabaković.

Kako kaže, samo se iz takvih "malih" kuća, stvaraju prave vođe, a to rade prave žene, a kako dodaje, sa ravnopravnošću, i pravi muškarci.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovaj svet može bez žena, ali ne može bez majki, ako nemamo ljude koji će voditi ovo što smo stvorili, što stvaramo. Moja prednost je velika što nisam promenila ni društvo, ni navike, ni prijatelje, a već punih 9 godina sam na ovoj poziciji, i ni jednog trenutka mi nije zamagljen pogled lepom zgradom. Taj položaj obavezuje - rekla je Tabaković.

Ističe da svojim delima ljudi svedoče svoje reči. Kako kaže, ponosna je što njeni saradnici ni danas neće čuti ništa osim onoga što i inače čuju na našim sastancima.

- Čovek mora da bude dosledan funkcije, a naš predsednik to uvek dokazuje, na svakom mestu na kome se nalazi. Pokazala sam samo da su ga dostojni, ali da je i on dostojan funkcije koju obavlja, zato što je posvećen životu svakog čoveka - rekla je Tabaković.

Autor:

#Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković