AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Lajčakova poseta Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kako je Tanjugu rečeno u Briselu, Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine i preneti poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dve strane.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Lajčak je u ponedeljak u Beču razgovarao sa Kurtijem o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga koji pomaže EU.

- Imali smo detaljan razgovor o stanju i daljim koracima u dijalogu kome posreduje EU - napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insistiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na "sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine".

#Aleksandar Vučić