AKTUELNO

Predsednik Srbije prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka radova na deonici Novi Sad-Kelebija, u okviru projekta brze pruge Beograd-Budimpešta.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon svečanosti odgovarao na pitanja novinara.

Predsednik je rekao da nije reagovao na pretnju Aljbina Kurtija, a da je reagovala Ana Brnabić. Zapitao je šta bi bilo kada bi on izjavio nešto slično.

- Velikoalbanske ideje ne izazivaju strah kod EU, možda će da nekad napišu u nekom izveštaju da izjava nije bila pametna, i to je to. Viola fon Kramon misli da može da soli pamet svima i oglasila se za sve što se dešava u Srbiji. I iako je zadužena za Prištinu, nije joj palo na pamet da kritikuje izjave Aljbina Kurtija - kaže Vučić.

Foto: Privatna arhiva

"Ova se sa gađanja jajima murala prebacila na Makiš"

Kada je reč o kritikama zbog izgradnje metroa, Vučić kaže da je reč o ljudima koji bi da, po svaku cenu, zaustave napredak Srbije.

- Ići ću da vidim napredak metroa. Ali, gde ja idem? Zar nije metro još 2012. godine izgrađen? Oni koji kibicuju i pokazuju svoj bes... Šta je poenta? Da stanete pred mašinu i osporavate radove, pa da se čovek u mašini koji pošteno radi, smrzava? Po ceo dan se dosađuju, ova se sa gađanja jajima murala prebacila na Makiš, ovaj drugi ne zna šta će sa sobom, ne znaju šta drugo da rade, i onda se skupljaju svaki dan, a pošten narod mora da radi - kaže Vučić.

Zapitao ih je zašto nisu izgradili makar jedan auto-put, a ne 10 koliko je izgradila njegova vlada.

- Najlakše je tražiti manu, ali dok nekom smetaš, nađi nešto da radiš, pokaži da si koristan - kaže Vučić.

"Ne vidim razlog da uvodimo nove mere"

Kada je reč o korona brojkama, Vučić kaže da su u padu, ali da ćemo narednih desetak dana biti i dalje mnogo preminulih.

- Najsporije padaju brojevi u Novom Sadu, a u Beogradu idu brzo. Nemamo problema u bolnicama i mislim da nam nove mere ne trebaju, ali sam uvek spreman da saslušam struku. Nismo u dobroj situaciji, ali smo u boljoj nego pre mesec dana, a za 7-10 dana, biće još bolje - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

"Neki se ponose time što rade, neki time što ruše. Ja spadam u ove prve"

Na pitanje zašto nije prisustvovao otvaranju radova na izgradnji metroa, Vučić kaže da se nije uplašio zbog protesta, Đilasa i ostalih, već se znalo da na otvaranju neće ni biti.

- Neki se ponose time što rade, neki time što ruše. Ja spadam u ove prve. Ako završimo metro za 6 godina, on će doneti veliki rast Srbiji, a Beograd će postaviti na mapu svetskih metropola - kaže Vučić.

"Gotovo sam siguran da Španija neće promeniti stav po pitanju Kosova"

Na pitanje o navodnom otvaranju kancelarije Španije na Kosovu, Vučić kaže da je razgovarao sa premijerom Sančezom i da je gotovo siguran da do promene stava neće biti.

- Verujem španskim prijateljima, nisam u njihovoj vladi, ali im verujem. Gotovo sam apsolutno siguran da će ostati čvrsti u poštovanju normi propisanih od strane UN i međunarodnog prava - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić