AKTUELNO

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić u okviru samita Jadranske povelje razgovarala je sa predsednikom Crne Gore Duško Marković o zajedničkoj sednici vlada kao i o autuputu, objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Crne Gore.

Foto: Tanjug

Brnabić je crnogorskom kolegi poručila da Srbija želi da se nastavi plodotvorna saradnju sa Crnom Gorom i poručila da sva otvorena pitanja dve države treba da rešavaju zajedničkim dijalogom, na uzajamno prihvatljiv način.

Kada je reč o procesu evropskih integracija, Brnabić je konstatovala da je saradnja sa Crnom Gorom veoma pozitivna i pozdravila napredak te države na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je podvukla da uspešan put jedne države ka EU doprinosi približavanju celog regiona istom cilju.

Predsednica Vlade Srbije je ukazala na činjenicu da postoji obostrani interes za realizaciju zajedničkih projekata, pre svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, pa je sa crnogorskim premijerom razgovarala o obnovi želežničke pruge Beograd - Bar, izgradnji auto-puta Beograd - Bar, i drugim projektima.

Foto: Tanjug

Jedna od zajedničkih tema bila je i saradnja u oblasti turizma, informacionim tehonologijama i poljoprivredi.

Premijerka Srbije i Marković su se razgovarali i o pitanju položaja Srba u Crnoj Gori, na šta je Brnabić naglasila da očekuje poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasleđa u toj državi.

Podsećamo, samit Jadranske povelje održava se danas u hotelu Hilton u Podgorici, a početak je zakazan za 13:00 časova.

Kako je najavljeno iz crnogorske Vlade, u radu Samita na poziv predsednika vlade Crne Gore Duška Markovića i Makedonije koja trenutno predsedava Poveljom Zorana Zaeva, učestvovaće i premijeri Hrvatske, Albanije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama i Ana Brnabić, predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Na samitu će učestvovati i potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens koji se danas ranije u Vili Gorica sastao sa premijerom Duškom Markovićem.

#Ana Brnabić

#Duško Marković

#Podgorica

#Sastanak

#Srbija

'