AKTUELNO

Oni su gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekli da Hrvati slave u gradiću Slunj, u kome su 41. godine pobijeni svi Srbi.

Predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac rekao je danas  je akcija Oluja za Srbe tragedija, ali da Hrvati Oluju tretiraju kao najblistaviju, najbolju i najčistiju pobedu u svojoj istoriji.

On je objasnio da Hrvati nisu ni imali državnost i nakon hiljadu godina ostvarili su državnost i to upravo ovim ratom 90-ih, pa mu je sa njihove pozicije shvatljivo da oni slave tu srpsku tragediju, jer su dobili svoju samostalnu državu.

Foto: Printscreen

Štrbac je rekao da su Hrvati oduvek želeli etnički čistu državu, koju su na kraju i dobili.

-Oni su hteli etnički čistu državu, čak je i njihova predsednica prošle godine rekla da je Oluja "etički čista pobeda", iako mnogi smatraju da je napravila lapsus i da je trebalo da kaže "etnički čista" - rekao je on.

On je rekao da je prema popisu hrvatskih statističkih podataka, 91. godine u Hrvatskoj bilo 582 hiljade Srba i 106 hiljada Jugoslovena, kao i da je na poslednjem popisu koji je bio 2011. godine bilo 186 hiljada Srba i oko 300 Jugoslovena, što je na granici statističke greške. On je istakao da je to pad sa 12,2 posto na 4,36, posto Srba i dodao da na sledećem popisu, sobzirom na tihi egzodus, najverovatnije neće biti ni jedan posto Srba u Hratskoj.

Foto: Printscreen

Predsednik Udruženja Krajišnik Mile Bosnić ocenio je da Hrvati Oluju ove godine proslavljaju morbidno.

- Proslavu završavaju morbidno u Slunju, gradiću u kom su 41. godine Ustaše pobile kompletno stanovništvo. I oni će tamo da pevaju i igraju.  A iza takve morbidne proslave će da stoji država - rekao je.

Bosnić je naglasio da ovaj period nije nesreća za nas samo zbog Oluje, već da je i avgust  41. godine bio crni mesec za Srbe.

Bosnić i Štrbac su se složili da su Srbi jedini narod koji je doživeo genocida, a kome stidljivo priča, odnosno da smo tek sad počeli da pričamo.

Štrbac je objasnio da Srbi nemaju kulturu sećanja i da se na godišnjicu pogroma Srba iz Hrvatske, 4. i 5. avgusta ogranizuju mnogi koncerti i manifestacije zabavnog karaktera, ali kako je rekao to se dešava jer su ljudi zaboravili na te datume.

Govoreći o proslavi Oluje u Hrvatskoj Štrbac je rekao da je sve to što Hrvati rade, od njih i očekivao.

- Oni su glumili bratstvo i jedinstvo, a sanjali su o etnički čistoj državi - occenio je Štrbac i dodao - Mi ni danas ne znamo i nemamo neki naciolnalni projekat šta nam je činiti, a njima je svima od početka bio jedan cilj, da imaju državu bez Srba.

Bosnić je naglasio da je važno to što se prvi put pojavljuje nešto ozbiljno, a to je poziv predsednika države Aleksandra Vučića da svi u ovoj državi popričamo ne samo o Kosovu i Metohjiji, nego i o tome šta ćemo da radimo za 30 do 50 godina, kakvo je naše mišljenje o stanju u regionu i u tu priču treba da uklopimo i ovu našu priču.

Foto: Printscreen

- Ja sam kao predsednik udruženja sazvao predsednike opštinskih odmbora i mi smo prihvatili taj poziv na razgovor, jer i mi smo nevladin sektor koji pokriva jedan ozbiljan deo tih problema - rekao je Bosnić.

On je rekao da je udruženje Veritas pokrenulo akciju, odnosno peticiju gde hoć da skupe 30 hiljada potpisa, koji bi bili validni za Skupštinu, a sve u cilju da Skupština osudi rezolucijom genocid koji se desio nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Bosnić je rekao da bi to bio prvi korak i da bi onda mogli ići dalje, kao što su uradili Jevreji i Jermeni.

On je rekao da će onda tražiti pomoć kako bi se na nivou  države otvorio muzej genocida gde će svako na svetu moći da vidi šta se to nama desilo.

On je istakao da mora da se napravi ozbiljna politika, o tome kakva će biti naša politika u regionu.

#Hrvatska

#Oluja

#Srbija

'