AKTUELNO

Sve bitne teme guraju u stranu, otežavaju Srbima bilo kakav povratak, a onda kao hoće da razgovaraju o raseljenima. U stvari samo igraju igru jer žele da se iz osnove menja ono što je dogovoreno, kaže Drecun.

Odbijanje Prištine da učestvuje u direktnom razgovoru s Beogradom u okviru dijaloga koji se pre dva dana vodio u Briselu pod izgovorom da ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština pokazuje da albanska strana nije spremna za kompromis niti bilo kakav dogovor i da zapravo sve vreme Aljbin Kurti igra svoju igru i od pregovora pravi farsu!

Iako je za ovu rundu pregovora ZSO bio na dnevnom redu, a to je najavio i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, prištinska delegacija je odbila da razgovara.

Otvorene karte

Prema rečima Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, EU bi, posle ovakvog debakla u Briselu, konačno morala da izađe sa otvorenim kartama.

- Ako nije u stanju da natera Prištinu da poštuje ono što je dogovoreno i da do kraja izvede ovaj proces normalizacije odnosa, onda bi bilo korektno da kažu da to ne mogu da urade. Dajte da EU vrati mandat za pokroviteljstvo nad tim razgovorima UN - rekao je Drecun, dodajući da Priština bira teme, pa o ovome hoće da priča, a o onome neće.

- Kurti kaže da oni žele da razgovaraju o pitanju nestalih i raseljenih, ali ne može se o tome razgovarati kada prištinska strana ne želi da realizuje deo briselskog sporazuma koji se odnosi na slobodu kretanja, energetiku, zaštitu imovine, pravosuđe. Priština sve to gura u stranu, otežava Srbima bilo kakav povratak, a onda kao hoće da razgovaraju o pitanju raseljenih. U stvari samo igraju igru - ističe Drecun, podvlačeći da Priština želi da iz osnove menja ono što je dogovoreno u Briselu i da zbog toga pravi političke manevre samo da bi izbegla bilo kakav ozbiljniji razgovor.

ZSO je srce dijaloga

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je u Briselu trebalo da pregovara sa Albancima, rekao je nakon njihovog odbijanja da sednu za sto da je jasno da Priština ne želi ZSO.

- ZSO je za nas pitanje svih pitanja i srce briselskog dijaloga. Ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa, to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO, ali i implementacije svih prethodno postignutih sporazuma, onako kako je bila poruka ministara spoljnih poslova članica EU - istakao je Peković, dodajući da će albanska strana sada govoriti kako formiranje ZSO nije bilo na dnevnom redu, što je netačno. On je na pitanje kako će se dijalog dalje odvijati odgovorio da je odluka o tome na posrednicima u dijalogu.

Ucene

I urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić smatra da Albanci sa KiM ne žele dijalog i razgovor.

- Oni ne žele Srbe na Kosovu, već da ih imaju malo i da ih imaju za slikanje. Albanci ne žele razgovor sa Beogradom. Oni žele pod ucenom da nateraju Srbiju da prihvati ono što misle da je već završeno, a što se nikad neće desiti - da Srbija prizna Kosovo, kao i da se Srbija odrekne Ustava kako bi Kosovo priznalo Srbiju. Oni su stvari skroz okrenuli. Oni bi da se Srbi odreknu ZSO, da se odreknemo Srba na Kosovu, istorije, kulture, a onda da prihvatimo i sve njihove optužbe, za genocide i sve ostalo - naglasio je Garić.