AKTUELNO

Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije rekao je za Pink da je poseta predsednika Aleksandra Vučiča i sastanak sa Vladimirom Putinom posebno važan za stabilnost regiona, i energetsku stabilnost naše države

Dačić se pre svega osvrnuo na dobre rezultata srpske fudbalske reprezentacije koja se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru pobedivši Portugal.

- Predsednik ništa loše nije uradio zato što je ispratio naše reprezentativce. To tako svi treba da rade. To je jedna sasvim normalna stvar - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima takav pristup je vrlo pozitivan i koristan za podizanje narodne svesti o značaju sporta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Podržavam predsednika Vučića i to što je uradio - rekao je Dačić govoreći o poseti predsednika Srbije nacionalnom fudbalskom timu.

Ističe da je sastanak predsednika Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 25. novembra od izuzetnog značaja za Srbiju.

- Sastanak predsednika Srbije sa Vladimirom Putinom je vrlo važan. U celoj toj situaciji oko cene energenata morao je da se istrpi čitav niz kritika. Sada ljudi kažu zašto taj gasni sporazum nije potpisan gotovo doživotno. Teme će biti gas, BiH, Kosmet i druge. To će biti jedan izuzetno zahtevan sastanak, nije lako imati sastanak sa jednim čovekom ko je predsednik jedne takve države, ali tu je i velika odgovornost prema svim građanima - kaže Dačić.

Foto: Tanjug AP/Aleksey Nikolskyi, Sputnik, Kremlin Pool Photo/Tanjug

Kako je istakako, do sada je država dotirala Srbiju gas da građani ne bi plaćali tu razliku u ceni.

Predsenik Parlamenta je istakao da je politički pritisak na BiH posledica lažne slike u svetu koja se stvara u svetu.

- Taj narativ je takav da RS ne poštuje Dejtonski porazum već ga krši i destabilizujući je faktor što nije istina - kaže on.

Dačić se osvrnuo na primenu epidemioloških mera u Srbiji ali i u regionu rekavši da su takve mere neophodne.

- Kada pogledate to, nepoštovanje tih mera je šteta za sve nas.

O pristupu EU kaže da je Hrvatska primer da je prkeo noći ušla u zajednicu evropskih naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vi sada imate tu neku situaciju koja svedoči o eskalaciji sukoba unutar EU pošto drćave poput Hrvarske nisu rešile neke svoje unutrašnje sprove.

Predsednik Skupštine je komentatisao i krizu na belorskoj i poljskoj grnaici.

- Belorusija je zemlja koja se nalazi između Brisela i Moskve, i ona je u sličnoj situaciji kao što je nekad Srbija. Mnoge stvari su joj veštački nametnute da bi se i taj neki kako oni mislie saveznik Moskve sruši - objašnjava on i dodaje.

- Deo Zapadne Evrope je prepun mržnje prema Rusiji zbog istorijskih činjenica.