AKTUELNO

Premijerka će imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, učestvovaće sutra u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje, gde će imati i bilateralni susret sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka će imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem. Učešće premijerke Srbije na radnom delu ovog skupa biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Foto: Tanjug

Premijerka Brnabić istaći će i doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja. Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Foto: Beta

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO. Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decemba 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

PENS DOPUTOVAO U PODGORICU, dočekao ga crnogorski premijer Duško Marković

Potpredsednik SAD Majk Pens doputovao je u Podgoricu, a na aerodromu "Golubovci" dočekao ga je premijer Duško Marković sa suprugom.

Američka Ambasada u Podgorici je dolazak Pensa prenosila uživo putem Fejsbuka. Pens je u Podgoricu doputovao sa suprugom kojoj je odmah po izlasku iz aviona uručeno cveće, potom su intonirane himne dveju država, a nakon toga su Pens i Marković zajednički prošli pored stroja Počasne garde Vojske Crne Gore, uz pozdrav državnoj zastavi. Pens je u Podgoricu doputovao iz Gruzije, a prethodno je boravio i u Talinu.

Foto: Tanjug

Prema Protokolu večeras će premijer Marković prirediti večeru za američkog potpredsednika i njegovu delegaciju. Na večeri će, sa crnogorske strane, prisustvovati premijer Marković, Predsednik Filip Vujanović, predsednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsednik vlade Rafet Husović, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar odbrane Predrag Bošković, ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović i glavni politički savetnik premijera Saša Eraković.

Foto: Tanjug

Pens je najviši američki zvaničnik koji je doputovao u Crnu Goru u poslednjih 100 godina od kada su dve države uspostavile diplomatske odnose. Ujedno, to će biti prva poseta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa, preneo je portal CdM. Pens će sutra učestvovati u radu Samita Jadranske povelje, koji se održava u Podgorici. Samit Jadranske povelje okupiće predsednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača među kojima su Srbija i Makedonija.

Jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo zemljama aspirantima da se pridruže NATO. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008.godine. Crna Gora je predsedavala Poveljom u dva perioda, od januara do juna 2010. i od juna do decembra 2013.

Pens će posle Samita imati kratke bilateralne susrete sa liderima ostalih zemalja učesnica, nakon čega će napustiti Crnu Goru. Na aerodromu će ga ispratiti domaćin, predsednik Vlade Duško Marković.

#Ana Brnabić

#Majk Pens

#Podgorica

#Sastanak

'