AKTUELNO

Samo je to politika koja može da čuva slobodu naroda, ponos i dostojanstvo našeg naroda, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji fabrike Kontinental Automotive.

On je nakon svečane ceremonije odgovarao na pitanja novinara.

Vučić je komentarišući posetu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara BiH i razgovor sa Miloradom Dodikom o Dejtonskom sporazumu, istakao samo da je Srbija za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Druga je stvar što je kroz implementaciju ovog sporazuma dolazilo do drugačijih normi koje nemaju nikakve veze sa ovim sporazumom. Srbija će uvek poštovati Dejtonski mirovni sporazum. Što se tiče posete predsednika Erdogana mi smo uvek spremni da razgovaramo, i ovoga puta neću komentarisati njegove izjave o BiH i regionu - kaže Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas potez Željka Komšića, prekid intervjua o Srebrenici.

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim, a ne bih hteo danas. To što se dogodilo je užas Marku Ivasu je užas - rekao je predsednik Srbije.

- To što se tiče Komšića i prebacivanja celokupnom srpskom narodu, to uvek rade - rekao je Vučić.

Podsetimo, pedsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za TV Tanjug nakon što je urednik ove novinaske agencije, Marko Ivas, odbio zahtev Komšića da "prizna" da se u Srebrenici desio genocid.

Dan kasnije, stigla je i reakcija u vidu krivične prijave koju je podneo je Institut za istraživanje genocida sa sedištem u Kanadi, ali ne protiv novinara koji je vodio intervju već protiv snimatelja.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući slučaj sa muralom Ratka Mladića, koji je je uništen, istakao je da policija nije štitila mural, već građane i javni red i mir .

- Za razliku od onih koji se bore protiv zločinaca, a nisu otišli da unište ploču zločinca Aćifa Efendije, kod nas je policija čuvala građane - rekao je Vučić, i dodao:

- Ja hoću da živim u sadašnjosti i budućnosti, ne u prošlosti. Mi se borimo protiv onih koji hoće da nanesu štetu svojoj zemlji.

Vučić je istakao da će država da čuva i štiti javni red i mir.

- Privedeno je 6-7 lica, koji su uglavnom bili pripadnici navijačkih grupa. Protiv svih lica su podnete krivične prijave. Danas kažu ti isti koji su tobož protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju Nasera Orića u kom on tvrdi da su u Srebrenici hteli da me ubiju neki iz Srbije - rekao je Vučić, i dodaje:

- Njih jedino interesuje kako da se ocrni Srbija. Na Srbiju mora da se povećava pritisak sve vreme. U poslenjih sedam dana su me lažno optužili da sam bio u Petrinji i da sam nekoga tamo šutirao. Zamislite da vam je to neko rekao za roditelje, za dete. Ja u tom mestu nisam nikada bio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija će ovu godinu da završi sa 53 milijarde BDP-a. I problem je izgleda da neki ne mogu da trpe da Srbija napreduje, za takve Srbija mora uvek da bude na stubu srama. Mi moramo da čuvamo mir i stabilnost, da gradimo fabrike i otvaramo nova radna mesta - kaže Vučić.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine Vučić je rekao su pritisci na dijalog osetni i da se mora poštovati ono što je predviđeno Briselskim sporazumom.

Autor:

#Aleksandar Vučić