AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o pripremama za predstojećy posetu Ruskoj Federaciji i sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima i aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima.

Predsednik Vučić je istakao koliko je važna njegova predstojeća poseta Moskvi, imajući u vidu ugled i uticaj Ruske Federacije i predsednika Putina na svetskoj političkoj sceni, kao i u svetskim ekonomskim tokovima. Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da je uveren da će i ova poseta biti uspešna, kao i sve prethodne, s obzirom na prijateljske odnose i dobru saradnju dveju zemalja.

Sagovornici su ocenili da se predstojećom posetom predsednika Vučića nastavlja izuzetan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je iz godine u godinu sve intenzivniji, te da predstavlja izraz obostrane želje za svestrani napredak saradnje između dve zemlje.

Predsednik Vučić je ovom prilikom rekao da predsednik Putin razume položaj Srbije i ponovio zahvalnost za podršku po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o aktivnostima nakon održane sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posete potpredsednika ruske Vlade Jurija Borisova.

Predsednik Vučić je naglasio da se realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata realizuje u skladu sa rokovima, te da se paralelno radi i na drugim konkretnim predlozima za bližu saradnju u brojnim oblastima od obostranog interesa.

Osim o bilateralnim odnosima, predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su i o aktuelnim pitanjima u regionu i svetu.