AKTUELNO

Predsednik Srbije se nalazi u poseti Nišavskom okrugu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je  radove na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10.

Vučić je, zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kontrolisao radove na kosini "Gradinje", na obilaznici oko Dimitrovgrada koja je duga ukupno 8,67 km. Prisustvovao je i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, generalni direktor saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

Foto: Tanjug

Predsednik je nakon obilaska radova izjavio da je Koridor najlepše gradilište u Srbiji, ali i najtežih, kada se uzme u obzir broj radnika i mašina.

Pročitajte još: Vučić s predstavnicima Cumtobela u Nišavskom okviru: Mislili su da prodajem maglu, ali presrećen sam što gradimo fabriku kao što sam obećao!

- Pogledajte kako su napali ovu deonicu. Treba da budemo ponosni. čekali smo ovo decenijama. Ja sam prvi koji je prošao putem od Dimitrovgrada do Pirota i ovaj put je kao u Švajcarskoj. Jako sam srećan. Želim da pohvalim rad Vlade, rad Mihajlovićeve i Babića. Ostaje 12 teških kilometara kojima se premošćava Sićevačka klisura - rekao je predsednik.

Sledeće sezone, kako je najavio, kompletan istočni krak auto-puta će biti gotov, a svako ko ulazi iz Bugarske biće oduševljen. Do kraja sledeće godine biće obnovljen auto-put od Batrovaca, tako da ulaz u Srbiju iz Hrvatske takođe bude kao ulaz u Švajcarsku - rekao je Vučić, ponavljajući da je ponosan.

Kako je objasnio, auto-putevi donose nova radna mesta, veće plate i veći broj turista.

Foto: TV Pink Printscreen

- Radnici se ne žale iako rade težak posao. Ponosni su jer grade istoriju i svojim unucima će moći da govore da su oni ovo gradili. Osećam se kao da sam u Austriji ili Švajcarskoj - rekao je Vućić, najavljujući da će i ceo južni krak prema Grčkoj i Makedoniji biti gotov do kraja godine.

Ministarka Zorana Mihajlović očekuje početak radova auto-puta Priština-Niš sledeće godine, što zavisi od finansijskih uslova koji moraju biti ugovoreni.

Na kosini Gradinje trenutno se izvode radovi na iskopu materijala miniranjem.

Do sada je sa ove kosine transportovano oko 500.000 metara kubnih materijala. Radovi se izvode i vikendom, a angažovano je 51 radnik i 41 građevinska mašina i kamion. Na celoj deonici je angažovano 109 radnika i 112 građevinskih mašina i kamiona.

Pročitajte još: PREDSEDNIK VUČIĆ: Klinički centar Niš najluksuzniji i najsavremeniji na Balkanu, MALO REMEK DELO! (FOTO)

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86 km. Napravljene su i puštene u saobraćaj deonice Crvena Reka - Čiflik i Čifllik - Staničenje. Na deonici obilaznica Dimitovgrad trenutno se izvode radovi na izgradnji završnog habajućeg sloja kolovozne konstrukcije.

Foto: Tanjug

Građevinski radovi u tunelima su završeni, u toku su radovi na opremanju tunela elektromašinskim instalacijama. Na deonici se pored dva tunela nalazi i sedam mostova od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar. Takođe, završen je veći deo radova na deonici Prosek - Crvena Reka.

Gotova je i deonica Pirot Istok - Dimitrovgrad i biće uskoro puštena u saobraćaj zajedno sa obilaznicom oko Dimitrovgrada.

#Aleksandar Vučić

#Dimitrovgrad

#Koridor 10

'