AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je da inicijativa ''Otvoreni Balkan'' nije zamena za članstvo u EU, kao što se može čuti, već je zasnovana na evropskim idejama koje se primenjuju u Uniji.

- Zemlje koje ne žele da pristupe ''Otvorenom Balkanu'' pravdaju odluku time da je to pokušaj velikosrpskog uticaja ili da je reč o ruskoj ideji što nije tačno - naveo je Dačić.

On je naveo da je cilj te inicijative da svima olakša život i funkcionisanje.

Dačić je za Pink naglasio da je u osnovi te inicjative je ideja o slobodnom protoku robe, ljudi kapitala i da građani regiona putuju bez viza i pasoša.

Svako ko dođe iz EU u Srbiju, dođe bez vize, a građani bivših republika sa pasošem. Zašto bi pravili te barijere? Ovo su ideje koje su dobre za građane i koje ne zavise od Brisela, već od nas samih', naveo je Dačić.

Dodao je da je Srbija pozvala sve u regionu da se priključe toj inicijativi, a da je odbijanje Crne Gore, kako kaže, bilo motivisano političkim odnosima.

- Kampanja iz Podgorice je da ima nešto sumnjivo u tome čim dolazi iz Beograda - rekao je Dačić i dodao da očekuje da crnogorski premijer Zdravko Krivokapic više pažnje posveti Otvorenom Balkanu.

Dačić je ocenio kao pozitivno to što je Krivokapić zvanično posetio Beograd ističući da je najvažnije da se ne gaje antisrpska ili anticrnogorska osećanja već zajedništvo po najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima za obe države.

- U prethodnom periodu nismo videli takvu politiku, potezi Crne Gore bili su antisrpski. Krivokapić mi je sam rekao da je politika koja je vođena u Crnoj Gori bila bazirana na antisrpstvu, a to je pozitivna promena' - rekao je Dačić.

Naveo je da se Srbija nikada nije mešala u unutrašnja politička pitanja Crne Gore, a da je njegov savet kao iskusnog političara da je u Crnj Gori potrebno mnogo vise zajedništva i dogovaranja različitih politički faktora.