AKTUELNO

Predsednik je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem istakao da intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje.

On je dodao i da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa - rekao je Vučić.

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da "Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje".

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tom smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sagovornici su se takođe saglasili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima. Vučić i Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Kako je saopšteno iz crnogorske Vlade posle susreta dvojice zvaničnika, poseta premijera Crne Gore Srbiji predstavlja pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dve zemlje, ali i jasan signal međunarodnoj zajednici da u regionu postoji kapacitet za prevazilaženje eventualnih otvorenih pitanja dijalogom i u zajedničkom interesu.

U saopštenju se navodi da je Krivokapić zahvalio na gostoprimstvu i toplom dočeku i naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Crnogorski premijer je izrazio uverenje da će se odnosi Crne Gore i Srbije, u smislu ekonomske saradnje, intenzivirati u narednom periodu i doprineti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika. Rekao je i da su u tom smislu, investicije iz Srbije više nego dobrodošle.

- Odlučni smo da radimo na snaženju standarda građana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka Evropa sad, a paralaleno sa tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mesta - rekao je Krivokapić.

Kako se navodi u saopštenju crnogorske Vlade, istaknuta je obostrana potreba realizacije ideje o povremenom održavanju zajedničkih sednica dve vlade, koja postoji od ranije.

Takođe je naglašen značaj izgradnje autoputa, a premijer Krivokapić je izrazio jasnu nameru Crne Gore da nastavi sa izgradnjom preostalih dionica autoputa, do granice sa Srbijom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je, kako se prenosi, najavio da će i Srbija sa svoje strane sigurno završiti deonicu autoputa do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dela železničke pruge Beograd - Bar.

Na sastanku je ocenjeno da su obe zemlje posvećene evropskim integracijama, te da je na tom planu razmena iskustva i podrška susednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnim ekonomskim prilikama i izazovima koje na planu ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana i regiona u celini, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima Vlade Crne Gore.

#Aleksandar Vučić