AKTUELNO

Premijer Crne Gore boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani docek za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u poseti našoj zemlji.

Premijerka je dočekala svog crnogorskog kolegu ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obraćanje medijima:

– Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije – rekla je premijerka Brnabić.

Premijerka je rekla da se sa Krivokapićem dogovorila da se poveća ukupna robna razmena između dve zemlje i da one iznose milijardu evra.

– Ukupne srpske investicije u Crnoj Gori iznose 400 miliona evra – rekla je Brnabićeva.

– Ja sam prenela premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore.Ona je naglasila da i u tom smislu dve zemlje treba da se drže zajedno.

Prenela sam premijeru Krivokapiću da je pored evropskh integracija naš strateški priorit stabilnost regiona - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je za povezivanje građana dve države bitno infrastrukturno povezivanje i naglasila da su za to bitna dva projekta, jedan je auto put Miloš Veliki i modernizacija pruge Beograd – Bar.

– Jedna značajna inicijativa su zajednički granični prelazi i proširenje prelaza kako se ne bi dugo čekalou turističkoj sezoni.

– Vlada Republike Srbije ima jednu grupu koja se bavi samo graničnim prelazima i ja sam zamolila da se zajednički prelaz sa CG uključi u njihovu agendu.

Premijerka je naglasila da je govoreno o zajedničkoj sednici dve vlade i da se nada da će se uskoro naći termin za njeno održavanje.

Takođe, pozvala je premijera da ponovo razmisli o inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Hvala Vam još jednom što ste posetili Srbiju, ovde imate dobrog prijatelja i pouzdanog premijera - navela je Brnabić.

Nakon Ane Brnabić okupljenima se obratio i Zdravko Krivokapić:

– Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života – rekao je Krivokapić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najveću ekonomiji i postojanju dobrih veza koje postoje uvek između građana Srbije i Crne Gore - dodao je Krivokapić.

– Još jedna tema koja je za Srbiju važna je euprava – naglasio je Krivokapić.

– Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa najznačajnijim koridorima. Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2022. dođemo do kontrolne tačke koju gradi Srbija. – rekao je Krivokapić govoreći o auto putu Bar Boljare.
On je naglasio da Crna Gora ima kao prioritet brzu izgradnju auto puta.

– Da bi skratili vreme i smanjili troškove treba zajednički da radimo da ovi prostori budu deo Evrope. Jer resursi koje imamo su ništa manji nego drugi - dodao je Krvokapić.

– Najvažniji deo razgovora je onaj o budućnosti - zaključio je Krivokapić.

– Predsednik Vučić je u našem razgovoru iskazao spremnost da sve što radimo bude na obostranu korist građana obe države. Opredelili smo se da to bude strategija odmerenih koraka. Nažalost, u poslednje vreme preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo i da nađemo mesta koja nas spajaju - objasnio je Krivokapić.

– Nadam se da će moja poseta biti početak novog puta dve zemlje - dodao je Krivokapić.

Temeljni ugovor

Mi nismo razgovarali o tome, to je Ugovor sa SPC i ja kao predsednica Vlade Republike Srbije nemam nikakve ingerencije da razgovaram o tome - rekao je Krivokapić.

Sastanak sa ambasadorima

– Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni – rekao je Krivokapić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Ja nisam razmišljao da li ću nekog da uvredim, već da na najbolji mogući način iskoristim vreme i sastanem se sa onima koji su na neki način vezani za Crnu Goru - dodao je on.

– Mislim da je ovo dugo čekana i očekivana poseta. O tom pozivu se mnogo pričalo. I sada kada imamo dobru posetu i važne i pozitivne razgovore jedan deo javnosti se bavi izmišljanjem – rekla je Brnabićeva.

– Narativ koji se šalje na taj način je suprotan narativu na našim sastancima – rekla je premijerka.

– Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo od toga. Mislim da je važno da su ovo bili dobri i pozitivni razgovori, da je admosfera bila dobra i konstruktivna i da smo na ovaj način uspeli da kao rezultat uspeli da nametnemo drugačiji dijalog između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije. Mislim da je to suština i da sve ono čime se bavimo da nije suština i da nas skreće sa te suštine i da otvara neka besmislena pitanja koja će neko zlonameran da iskoristI - rekao je Krivokapić potom.

Premijer Crne Gore boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a juče ga je na aerodromu dočekao potpredsednik vlade Branislav Nedimović.

Krivokapić će se danas sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Autor: