AKTUELNO

pPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon primopredaje novog voza za velike brzine "Štadler KIS S" rekao da će treću dozu vakcine primiti ili sutra ili u sredu.

Vučić je rekao da će vakcinu treću primiti ili sutra ili u sredu, ako ide u Glazgov i to na Sajmu u Beogradu.

Komenatišući to da se neki u Vladi Srbije nisu vakcinisali, predsednik Srbije je rekao da je to neodgovorno prema građanima Srbije.

On je dodao što se vakcinacije tiče da je jedna stvar da li ste odgovorni prema sebi ali da je ovo pitanje odgovornosti prema građanima te dodao i da mu je neshvatljivo da ste lekar a da niste vakcinisani.

- Da budete član Vlade ili lekar i da ne primite vakcinu to je neodgovornost. Peto jutro nam padaju brojevi zaraženih - rekao je Vučić.

Srećan sam što sam deo tima koji pomera brda i planine kako bi Srbija bila zemlja koja pobeđuje

Na pitanje o izgradnji stanica, istakao je da je urađeno koliko je bilo moguće.

- Ne želim da se pravdam za bilo šta, mi smo radili sve što je bilo moguće. Ostali su još neki betonski radovi nakon kojih ovaj voz kreće sa radom od marta 2022. godine. Voleo bih da imamo više novca i da svi radovi idu brže, ali sada radimo ovako kako je moguće. Govorili su neki da ćemo imati metro još 2009. godine, i puteve i pruge... Pa nismo izgradili ništa, ni auto-put, ni pruge, ni vozove... Sve je to došlo od 2013. godine - ističe predsednik i dodaje da smo nekada mogli samo da maštamo o ovakvom vozu, a sada ga imamo.

Radimo na autobuskoj stanici i verujem da smo prikraju, kako mi kažu kolege, u februaru ili martu biće prebačen saobraćaj tamo. U martu sledeće godine kreću, a svi radovi do tada će biti završeni, mi imamo vredne radnile - rekao je Vučić i dodao da od 15. novembra kreće testiranje pruge Beograd - Stara Pazova, a posle Božića na testiranje pruge Stara Pazova - Novi Sad, a krajnje je oko 1. marta testiranje na pruzi Beograd - Novi Sad.

- Da smo mogli brže, mogli smo da smo imali para, zato sam ja mnogo srećan sada što imamo makar ovo. Ja sam skoro pa zaplakao kada sam iz voza video novu Srbiju, Beograd, video sam ljude koji mogu da se mere sa ljudima koji žive u Nemačkoj, Švajcarskoj... A ne na siromašnom Balkanu. Uspeli smo da budemo prvi u regionu po svemu, a da nikome to ne nabijamo na nos, nego smo sve sami ponosno stekli i time se ponosnimo. Nastavljamo da radimo i na ostalim prugama, zato sam srećan i zadovoljan - ističe Vučić i podseća da su i pre njega isto ovo obećavali, a da niko ništa nije uradio i ističe da je srećan što ističe što je deo tima koji pomera brda i planine kako bi Srbija bila zemlja koja pobeđuje - istako je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nije mi važno gde će se razgovor voditi

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciju u BiH, on je rekao da je više puta izrazio zabrinutost.

- Interes Srbije je da imamo mir i stabilnost, a ne da ratujemo. Što se tiče razgovora, ja sam uvek za razgovor i nije mi važno gde će se voditi. Kancelarija, mesto, grad i država u kojoj će se govoriti o odnosu našeg naroda sa nekim drugim narodom. Forma mi nikada nije bila bitna. Uvek sam se trudio da vodim politiku, a ne da najniži porivi ljudi i laka rešenja vode mene. Za mene je kancelarija mesto u kome se vode razgovori o našoj Srbiji, a to što neki pričaju da im "neće pasti kruna s glave", a posle im padne, to ćete morati njih da pitate - naveo je Vučić.

Upitan o napadima na sina, Vučić odgovara da Danilo nema nikakve veze sa bilo čime šta mu stavljaju na teret, a da je njegov jedini greh što je njegov sin.

- On nema apartmane u Londonu, ni kafiće u Beogradu, već radi u jednoj vinoteci u Beogradu, kao radnik. A što se tiče napada i takve bahatosti, ja tu ništa ne mogu - rekao je presednik i dodaje:

Mnogo sam puta išao u Hrvatsku, kao dete, sa roditeljima često sam išao tamo i sećam se da sam gledao Svetsko prvenstvo u fudbalu, sećam se ekskurzije sa decom 1984. i 1985. godine sa roditeljima, kod drugara, i u Dubrovnik da gledam Zvezdu, ali nisam do sada nikada bio na teritoriji gde me povezuju sa sukobima, pogotovu nisam išao ni u Vukovar, ni Knin, ni Petrinja... Nikada ni kao mali nisam išao u Petrinju. Kada sam išao na kampanju po Krajni, tada sam išao sa 500 novinara. Sada zamislite da dođemo do onoga što je ključno pitanje, tamo se nekim ljudima sudi na osnovu iskaza takvih svedoka, na osnovu gnusnih laži.