AKTUELNO

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Aleksandar Vučić, ako se kandiduje za predsednika Srbije, biti zajednički kandidat SNS i SPS.

Dačić je rekao da je glavna vest sa nedavnog sastanka rukovodstva SNS i SPS da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i da će biti nastavljena i posle predstojećih izbora.

"Imajući u vidu da će opozicija verovatno imati drugačiji pristup nego na nekim drugim izborima, a to je da će svakako imati u vidu potrebu određenog objedinjavanja, onda to podrazumeva i da, sa druge strane, postoji odgovarajući odgovor", rekao je Dačić.

Kako je dodao, u ovom trenutku to nije samo stvar političkih i lepih želja nego i matematike, odnosno šta je bolje sa aspekta obuhvatanja birača u cilju boljeg rezultata na izborima.

"Ono što je naš pristup, mislim da je potpuno neugodno da pričamo da li ćemo da imamo dva predsednička kandidata ili ne. Ako se Vučić kandiduje, svakako da će on biti naš zajednički kandidat i to smo se dogovorili", istakao je Dačić.

Naveo je da je jednostavnije ići na jednu listu na svim nivoima zbog komuniciranja sa biračima, ali da o tome još nije doneta odluka.

Govoreći o međustranačkom dijalogu, Dačić je rekao da su gotovo sve političke grupacije u tome učestvovale do kraja i da će učestvovati i u implementaciji dogovorenog, osim dve - politicke grupacije Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića, ali da to ne znači da oni neće učestvovati na izborima.

"Mislim da je to njihova politička strategija u smislu da ne žele da se saglašavaju ni sa čim što ova vlast predlaže", rekao je Dačić.

Naveo je da je dijalog sa evroparlamentarcima završen tako što je dato ukupno 16 mera koje treba da se primene, među kojima su, kaže, dve mere veoma značajne - formiranje privremenog nadzornog tela za medije u predizbornoj kampanji i proširenje Republičke izborne komisije sa šest članova i šest zamenika iz opozicije.

"Prihvatili smo sve što su evroparlamentarci tražili", rekao je Dačić.

Naveo je da proširenje RIK-a sa članovima koji nisu u parlamentu nije zakonito, ali da se to radi specijalno za ove izbore da bi bi izborni uslovi bili unapređeni.

"To će biti samo za ove izbore", rekao je Dačić, koji se nada da će svi shvatiti da se politika vodi u institucijama i da više neće biti potrebno da se prave nikakvi dijalozi van institucija.

Govoreći o dijalogu sa strankama koje nisu želele učešće stranaca, Dačić je rekao da bi tekst o unapređenju izbornih uslova, koji treba da bude pretočen u završni sporazum, trebalo da bude potpisan do kraja nedelje.

Naveo je da se tu više razgovaralo o konkretnim pitanjima izbornog procesa, za razliku od dijaloga sa evroparlamentarcima gde je, kaže, veći akcenat stavljen na medije.

Dačić je rekao da će biti formirana radna grupa koja će se baviti biračkim spiskovima i da će u njoj biti i predstavnici opozicije.

#Ivica Dačić