AKTUELNO

Glavna tema će biti snabdevanje naše zemlje gasom, a na stolu će biti i situacija na Balkanu i nezaobilazno kosovsko pitanje, saglasni su analitičari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se narednog meseca s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a na stolu će najvažnije teme biti snabdevanje Srbije gasom, pitanje situacije na Balkanu i nezaobilazno kosovsko pitanje, ukazuju stručnjaci.

Srpski predsednik otkrio je da je preliminarni datum sastanka u Moskvi 25. novembar, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče potvrdio da su datum i mesto sastanka dvojice predsednika već određeni.

Domaći stručnjaci saglasni su da je u pitanju izuzetno bitan susret dvojice državnika, te ukazuju da će na stolu biti brojne teme važne za našu državu.

- Pre svega će tu biti pitanje energetske situacije i stabilnog snabdevanja Srbije gasom - smatra bivši ambasador Milisav Paić.

Ukazuje i da će energetska kriza zbog zelene agende ove godine ozbiljno pogoditi najveći deo ekonomije zapadne Evrope, te da će verovatno biti i određenih političkih potresa u ovom regionu imajući u vidu loše odnose s Rusijom, kao i unutrašnji pritisak da se obezbede dovoljne količine energenata.

Druga tema nesporno će biti situacija na Balkanu, dodaje Paić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pogotovo imajući u vidu da SAD pokazuju sve veći interes da ubrzaju rešavanje otvorenih problema, što svedoči i imenovanje penzionisanog diplomate Kristofera Hila za novog ambasadora u Beogradu - kaže Paić.

Tema će biti i ukupna ekonomska saradnja Srbije i Rusije, smatra on, kao i neke nove nabavke naoružanja za potrebe Vojske Srbije.

- Biće to svakako važan sastanak koji će verovatno obezbediti i aktivniju ulogu Rusije kao protivtežu pritiscima zapadnih zemalja - zaključuje Paić.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović napominje da je svaki susret i razgovor s vrhom Rusije u interesu naše zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

- U ovom slučaju je značajan jer se u poslednje vreme ubrzava politika Zapada da se što pre reše pitanja Kosova i BiH, ali ne u korist Srbije, već njihovih projekata. Pre svega mislim na nezavisno Kosovo i centralizaciju BiH - kaže Jovanović.

Inače, predsednik Vučić je ranije najavio da će ovom prilikom Putina zamoliti za niže cene gasa za našu državu.

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin