AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Entoni Godfri obići će večeras radove na mostu preko Zapadne Morave, na deonici 1 Moravskog koridora Pojate-Kruševac

Obilazak je zakazan u 19.15 časova.

Gradnja Moravskog koridora, autopuota od Pojata do Preljine u dužini od 112 kilometara počela je u decembru 2019. godine i tada je najavljeno da će radovi biti završeni za četiri godine.

Radove izvodi američko-turski konzorcijum Behtel - Enka, a ugovor je vredan skoro 800 miliona evra.

Foto: Privatna arhiva

Moravski koridor će povezati tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Takođe, Moravski koridor će spojiti zapadnu i istočnu Srbiju i trajno rešiti i pitanje poplava, pošto će biti regulisane reke.

Foto: Privatna arhiva

Ta saobraćajnica povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi: Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Čićevac, kao i Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki" (Koridor 11).

Najsavremeniji autoput biće izgrađen "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate - Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac - Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.

Foto: Privatna arhiva

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Autor:

#Aleksandar Vučić