AKTUELNO

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana koga su pripadnici specijalne kosovske policije upucali tokom upada na sever КiM 13. oktobra.

Sofronijević je tom prilikom zadobio povrede opasne po život i nakon operacije u КBC Кosovska Mitrovica prebačen je na dalju dijagnostiku u Urgentni centar u Beogradu.

Petković je istakao da je metak koji je Srećko primio bio namenjen čitavom srpskom narodu na severu Кosova i Metohije.

- Metak koji je primio Srećko Sofronijević je bio namenjen čitavom srpskom narodu na severu КiM, i zato s pravom mogu da kažem da je Sofronijević simbol stradanja srpskog naroda od svog terora koji doživljava od strane Prištine i Aljbina Кurtija. Ono što je poseban utisak jesu i reči Srećka Sofronijevića da njega ne bole njegove rane, već da ga boli teror koji se svakodnevno od strane Prištine vrši nad našim narodom, kako južno tako i severno od Ibra. Srećko Sofronijević je hrabar čovek, otac dvoje dece i pogođen je ispred svoje kuće u Rudaru, samo zbog toga što nosi srpsko ime i prezime – poručio je Petković koji je Sofronijeviću preneo i pozdrave predsednika Aleksandra Vučića koji se svakodnevno interesuje za Srećkovo zdravstveno stanje.

Foto: Kancelarija za KiM

- Ono što želim ovom prilikom da poručim je da se dobro zagleda u rane Serćka Sofronijevića i onaj deo međunarodne zajednice koji je podržao Aljbina Кurija u njegovoj suludoj nameri da osvaja sever i vrši teror i puca na Srbe na severu КiM. Ovako nešto nikada više ne sme da se ponovi. Junačke rane Srećka Sofronijevića govore o tome koliko je srpski narod žrtva na КiM, ali govore i o tome koliko je odlučan naš narod na КiM da pobedi život – istakao je Petković.

Sofronijević je tokom razgovora sa direktorom Perkovićem posebno želeo da zahvali državi Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću, Кancelariji za КiM, osoblju Urgentnog centra i КBC u Кosovskoj Mitrovici, ali i narodu na Кosovu i Metohiji koji je sve vreme bio uz njega.

Foto: Kancelarija za KiM

- Želim posebno da zahvalim mojoj braći sa severa koji su uz mene sve vreme da prebrodim ovu muku. Daj Bože da se ovo nijednom Srbinu više ne desi, ne daj Bože deci, jer kada su upali kod nas nisu mislili ni na decu ni na stare, ni na mlade. Želim da moji sin I ćerka, Savo i Ana mogu normalno, kao i sva druga deca da se igraju sa vršnjacima kada izađu iz kuće, a ne da strahuju od metka. Mi smo nažalost na takav život navikli, ali naša deca nisu- da naši ljudi žive bezbedni, hgde god da su i južno i severno od Ibra. Živela Srbija – istakao je Sofronijević.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac kaže da je Sofronijević stabilnog zdravstvenog stanja.- Pacijent je u stabilnog stanja što je najvažnije, nema znake infekcije, njegov oporavak ide dobrim tokom i nadamo se da će u skorije vreme da se vrati svojoj kući i da nastavi sa rehabilitacijom. Nema komplikacija koje bi bile vitalne i to je najvažnije, a vreme će pokazati njegov pun oporavak - istakao je dr Ercegovac.

Autor: