AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš - državna granica sa Mađarskom - (Segedin).

Vučić je najpre na mađarskom rekao da "ko sme taj i pobeđuje" želeći na taj način da iskaže to da je Orban, kako kaže, uz mnogo hrabrosti, napravio nove odnose između Srbije i Mađarske.

Kako je dodao, on je napravio uslove za potpuno nove odnose u kojima Srbi veruju da će snažnija i jača Srbija značiti jaču Mađarsku, a snažnija Mađarska značiti jaku Srbiju.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Video: Privatna arhiva

- Rekao je da zajedno možemo mnogo toga da uradimo, zajedno smo mnogostruko jači. Predviđeni završetaj radova je novembar sledeće godine, tada naše dve zemlje dobijaju potpuno modernizovanu prugu - rekao je Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, pruga će ojačati sve veze između Srbije i Mađarske.

- Po okončanju ovog projekta prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam i trgovinu - istakao je Vučić.

Video: Privatna arhiva

On je ukazao da su Orban i ljudi iz mađarske vlade, na mnogim skupovima međunarodnim imali više želje i hrabrosti na nešto urade za Srbiju nego neki naši ljudi.

Video: Privatna arhiva

- Oni nisu imali ono ali, uvek i na svakom mestu su bili uz Srbiju, punim srcem. Onako kako nisam siguran da su Srbi uvek bili za Mađare, ali i to se menja - istakao je Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije je istakao da rekoa da je Srbija mnogo toga naučila iz mađarskog iskustva, a danas gleda i kako da reši energentske probleme.

- I tu ćemo da pristupimo zajednički, kao što je bilo u slučaju snabdevanja gasom - dodao je one Vučić.

On je istakao da će pruga doneti i konkretne rezultate, ali da pokazuje i da smo u centru Evrope.

VUČIĆ NAJAVIO NOVA ULAGANJA U SUBOTICU

- Idemo uskoro u rekonstrukciju bolnice u Subotici, to ćemo da platimo 40 miliona evra, stiže stadion u koji ulažemo 20 miliona evra, završavamo pozorište, otvaramo novu nemačku fabriku sa 500 radnih mesta. Suština je da imate odličnu budućnost - poručio je Vučić i istakao da Srbija i Mađarska imaju odlične bradske odnose.

ORBAN: Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Ovaj kamelj temenac je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije!

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je da se danas nalaze u neobičnoj situaciji, gde da žele da obnove jednu veoma staru železničku liniju.

Foto: Privatna arhiva

- Želimo da postavimo kamelj temeljac, ovo je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koji grade jednu zajednočku budućnost - rekao je Orban.

Kako kaže, obe zemlje će napredovati zahvaljujući ovoj saradnji. Dodaje da smo zajedno jači i moramo još više da učvrstimo naše odnose.

- Treće, želimo da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji. Istorijske oluje su presekle ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili, jer je postalo nemoguće saobaraćanje ovom železničkom linijom - rekao je Orban.

On je rekao da su strane sile ovde uvek donosile nemir i rat, da je sve ono što je dolazilo spolja dovodilo do konflikata i unazađivanja oba naroda. Dodao je da je došlo vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke.

- Poštovani građani Horgoša, sada se nalazimo na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU, ne bi trebala da bude ovde, granica EU trebala bi da bude niže na jugu, a građani Srbije trebali bi da bez pasoša prolaze u Mađarsku i u Evropu - rekao je Orban.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Dodaje da je sada pitanje da li ona to želi, kao i da li će imati čemu da se pridruži.

- Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU - rekao je Orban.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor:

#Aleksandar Vučić