AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je večeras dešavanja na Kosovu i Metohiji od pre nekoliko dana, kada je ranjen Srbin Srećko Sofronijević.

Vučić kaže da ZSO mora biti stvorena jer je tako ugovoreno Briselskim sporazumom.

Mene optužuju da sam kriv zbog toga što želim da se u delo sprovede akt potpisan od strane EU. U članu 9 se navodi da će postojati regionalni komandant policije koji će biti Srbin i biće biran na osnovu spiska koji dostavljaju gradonačelnici 4 opštine - rekao je Vučić.

On određuje načun i upotrebu policijskih jedinica. Oni su došli do zuba naoružani da bi hapsili fantu i koka kolu – kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prvi put je ROSU došao na sever Kosova i Metohije zbog voza sa srpskim manastirima, drugi put kad je uhapšen i pretučen Marko Đurić. Oni misle da su bogovi. Pravdali su to što su ga prebili. U septembru 2018. upali su jer je Hašim Tači želeo da se pred izbore vozi na Gazivodima. Posle toga su upali navodno zbog hapšenja "ubica Olivera Ivanovića". Nakon toga sa 30 borbenih vozila su se uputili ka Zubinom Potoku. Posle toga su upali zbog potrage za "drugim osumnjičenim policajcima" - podsetio je Vučić.

Policija lažne države nije ni obavestila komandanta regiona Sever o akciji u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, dodao je Vučić.

Predsednik je podsetio da lažna država nema pravo da ima vojsku i da gazi Rezoluciju 1244.

Oni me otvoreno lažu. Lažu sve nas. Misle da smo debili i da mogu da na prodaju tu priču o borbi protiv korupcije i kriminala. Jedino ih je briga da Srbija nema nikakvog prisustva na Kosovu i Metohiji. Oni misle da smo mi debili - rekao je Vučić.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik je rekao da Velika Britanija stoji iza napada ROSU. Vučić je dodao da Priština to uvek radi uz podršku Kvinte.

Sve što je protiv Srba i Srbije, jesu danas obilazili položaje njihovi agenti zbog korupcije? Ne dam da me prave budalom, ni mene, ni građane Srbije. U teškim vremenima se vidi ko ima hrabrosti i ko ima petlju. Šta može da se desi? Ne glumatajte da se radi o borbi protiv korupcije, kad se radi o borbi protiv Srba – rekao je on.

Vučić je ponovio da se pogrom neće desiti kao 2004. godine.

Oni će nastaviti da provociraju, ali neće ići na pogrom Srba. Da nisam ovako postupio, mogli bi to da rade, a neko rukovodstvo Srbije bi se sakrivalo pod sto. Ja da se skrivam pod stolom u kriznim situacijama - ne pada mi na pamet! Sto puta sam ih upozoravao i molio, a ne mogu da podnesem da nam vređaju inteligenciju lažnom pričom o 'borbi protiv korupcije i kriminala'. To ne mogu da prodaju mom Vukanu od 4 godine - rekao je Vučić i objasnio da mu je bilo teško da sluša Srbe sa Kosova i Metohije i da trpi kritiku zbog nečega što nije kriv.