AKTUELNO

Predsendik Vučić obratio se građanima Srbije nakon sastanka sa nekačkom kompanijom 'Hangsrohe'.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, nakon čega prisustvujue potpisivanju investicionog ugovora između ove nemačke kompanije i Ministarstva privrede.

Ceremonija potpisivanj ugovora

Predstavnici Ministarstva privrede sa jedne strane i predstavnici prestižne nemačke kompanije sa druge, potpisali su važan investicioni ugovor.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je na početku obraćanja naglasio da je veoma srećan što je ovako velika kompanija, najpoznatiji proizvođač kupatilske i kuhinjske galanterije, izabrao baš Srbiju da posluje u njoj. Kako je rekao, Srbija postaje peta država u kojoj je će Hansgrohe proizvoditi.

- Poštovani prijatelji velika mi je čast što ste danas ovde. Ovo je velika radost za ljude u Valjevu i svih okolnih mesta, Mionice, Lajkovca. Čitavog Lokubarksog okruga - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čestitam i vama gradonačelniče Lazare Gojkoviću. Ogromna dobit je ovo za Valjevo, ali i za rast ugleda Srbije u svetu. Hoću da kažem veliko hvala svima vama iz Hansgroea - rekao je Vučić

Predsednik je rekao da je ukupna investivija ove firme 85 miliona evra.

- Mi smo zemlja koja gleda u budućnost. Ovo je mnogo veliki i važan dan za našu zemlju. Ovo je život za novo Valjevo, ovo je ogromna, ogromna stvar. Hvala vam svima na angažmanu, hvala vam na osmesima i dobrom raspoloženju koje ste donosili u Srbiju. Ova firma je u doba korone imala milijardu i osamdered osam miliona evra prihoda - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da se na sastanku govorilo i o energetici. Kako je kazao, Srbija će im garantovati da će imati povoljnije cene nego bilo gde u Evropi.

- Preliminarno smo dobili sastanak sa predsednikom Ruske Federacije i to je 25. novembar. Mi smo mislili da će cena gasa padati, ali ona raste. Cena gasa je viša od 1.000 dolara, a mi plaćamo oko 270 dolara po kubnom metru gasa. Mi delom gasa snabdevamo i elektroprivredu. U ovom trenutku imamo nešto gasa iz skladišta koje moramo da trošimo sada - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kompanija "Hansgrohe"

Hansgrohe je nemački proizvođač sanitarne armature. To je jedan od najvećih svetskih dobavljača tuševa, ručnih tuševa i slavina. U Valjevu planiraju da otvore novu fabriku slavina, početak izgradnje se planira početkom 2022. godine, a puštanje u rad se očekuje 2023. Ta nemačka kompanija uložiće u najnoviji savremeni pogon u Valjevu 85 miliona evra. Fabrika će se prostirati na 130.000 metara kvadratnih. Sa 33 trgovačka društva i 22 prodajne kancelarije širom sveta, Hansgrohe se ubraja u malobrojne globalne igrače u sektoru sanitarne opreme. Zapošljava oko 4.700 zaposlenih ljudi, a svoje proizvode isporučuje u više od 140 zemalja. Grupacija Hansgrohe ima veliki međunarodni domet, a svoje proizvode proizvodi u Nemačkoj, Francuskoj, Kini i SAD-u. Oko 77 procenata prometa ostvaruje u inostranstvu.