AKTUELNO

Kvalifikaciona utakmica za prvenstvo Evrope između fudbalera Srbije i Albanije, koja je igrana na stadionu Partizana, prekinuta je na današnji dan 2014. godine u 42. minutu, pri rezultatu 0:0, zbog tuče igrača i upada navijača na teren.

Incident je počeo kada se iznad stadiona pojavio dron (letelica na daljinsko upravljanje) za koju je bila zakačena zastava na kojoj je mapa takozvane velike Albanije.

U trenutku kada je srpski fudbaler Stefan Mitrović uhvatio zastavu, na njega su nasrnula dvojica albanskih igrača u pokušaju da mu je otmu.

Tada je došlo do opšte gužve na terenu, utrčalo je i nekoliko navijača, pa je sudija Martin Etkinson iz Engleske pozvao igrače u svlačionicu i prekinuo meč.

Ovu diverziju izveo je Ismail Morina, koji je u Beograd stigao isključivo da bi izveo ovu akciju. On se popeo na krov crkve Arhangela Gavrila koja se nalazi tačno iza stadiona Partizana i odatle je upravljao dronom.

Šest godina nakon provokacije izvedene u Beogradu, nakon koje je meč prekinut, a bodovi su dodeljeni Albaniji, on je na svom instagram nalogu poslao istu poruku.

Postavio je sliku zastave uz poruku:

"Srećan autohtoni dan!"

Fudbaleri Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dve grupe navijača. Navijač koji je uleteo na atletsku stazu udario je jednog albanskog igrača kada je napuštao teren.

Prekid je trajao više od 50 minuta, a u međuvremenu vođene su konsultacije između predstavnika dva nacionalna saveza i delegata Uefe o tome da li meč može biti nastavljen.

Sud za sportsku sportu arbitražu (CAS) u Lozani da prekinuti meč između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za EP 2016. godine registrovao 3:0 u korist Albanije, što je izazvalo revolt čelnika FSS

"Suočeni sa presudom Suda za sportsku arbitražu (CAS) iz Lozane, koja predstavlja presedan, usuđujemo se reći sramotu za pravo i pravdu, politički jasno obojenu i skandaloznu za evropski i svetski fudbal, Fudbalski savez Srbije želi da apostrofira činjenice koje jasno ukazuju na nefudbalske elemente koji su CAS selektivno učinili sudom nepravde u slučaju Srbije i srpskog reprezentativnog fudbala.

Žalba FSS protiv UEFA je u potpunosti odbačena, a žalba FS Albanije je, kako se navodi, delimično usvojena. I to u elementu konačnog epiloga utakmice koja je fudbalski svet upoznala sa do tada neviđenom provokacijom u sferi sporta i jasnom političkom konotacijom.Sud koji bi morao biti apolitički doneo je presudu koja ima političko saopštenje i zbog toga pitanje - koliko košta "pravda"? Kako drugačije definisati samo jedan mali deo iz sramne presude suda nepravde u kome dron sa zastavom tzv. velike Albanije oni tumače kao "patriotski simbol"!?

Ono što su osudili svi zvaničnici UEFA, izum koji je za čitav fudbalski svet, ali i ovaj region, bio jasna provokacija, samo za sudije iz Lozane nije. Odluka koja je pristrasna i predstavlja presedan a uperena je i protiv svih napora koje i FSS i država Srbije ulažu u stvaranje dobrog ambijenta na ovim prostorima, govori o neshvatanju suštine i načinu na koji je sud delovao.Zašto Sud za sportsku arbitražu u obrazloženju presude pominje "posledice eksplozivne političke situacije koja opseda Balkan već neko vreme a posebno poslednje dve decenije"? A posle te konstatacije zastavu koja je trn u oku mnogim narodima i državama na ovim prostorima definiše kao "patriotski simbol"! Sramota za pravo i pravdu.

Da li ovakvom jednostranom presudom sud za nepravdu utiče na "eksplozivnu političku situaciju", svesno na štetu ne samo FSS već i države Srbije.Mnogo stvari u čitavom ovom procesu izazivaju našu otvorenu sumnju a jedna od njih je i vreme kada se saopštava odluka, odnosno zašto je ista nekoliko puta bila odlagana, a u najavi je trebalo da bude saopštena pre junskih kvalifikacionih mečeva? Da li je sve ovo urađeno namenski, u sklopu aktuelnih političkih dešavanja koja nemaju veze sa sportom i fudbalom?

Uostalom, sud koji nosi prefiks nezavisan, slučajno omogućava danskoj i albanskoj strani da saznaju epilog i pre donošenja odluke. Kako drugačije tumačiti komentare danskih medija, albanskog premijera?Licemerno je, takođe, da u odluci CAS podržavaju svi naši pravni argumenti naše argumente i "saoseća sa našim igračima i FSS", a u isto vreme podvlači neistinu u kojoj stoji da "sud nije pronašao jasne dokaze da su gostujući igrači odbili da nastave meč, a da su albanski navijači upravljali dronom".

Postoje odluke i svedočenja sudije, delegata i ostalih zvaničnika UEFA koje govore suprotno, ali za CAS je bilo važnije baviti se političkim, a ne sportskim i fudbalskim pitanjima. Neshvatljivo je i do sada neviđeno da sud potpuno poništi odluku UEFA u albanskom slučaju i kompletno je promeni.Skandalozno je da se prvi put u istoriji fudbalskog sporta dešava da se odlukom Suda poništavaju odluke sudije donete u terenu za igru.

Tako se otvara "Pandorina kutija" za menjanje pravila fudbalske igre. To praktično znači da bi igrači i klubovi, nezadovoljni sudijskim odlukama (ofsajd, kazneni udarac...) u budućnosti mogli da pokrenu postupke pred sudovima.Zbog svega navedenog ova odluka suda za nepravde je apsolutni presedan u svetu sporta, odluka koja nanosi veliku štetu za FSS, UEFA i za fudbalski sportu u celini.

U narednim danima nadležni organi Fudbalskog saveza Srbije, detaljno će razmotriti sve aspekte novonastale situacije i posle konsultacija sa pravnim timom, utvrditi dalje korake po ovom slučaju. Našem savezu ostaje mogućnost da u roku od 30 dana po prijemu originalne dokumentacije, odnosno odluke Arbitražnog suda u Lozani, uloži žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj.Fudbalski savez Srbije očekuje da će i UEFA, ne samo zbog činjenice da je odluka njihovih organa oborena pred Arbitražnim sudom, već i zbog zaštite osnovnih principa i pravila fudbalske igre, u smislu da su odluke sudije na terenu konačne, takođe uložiti žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj.

Na kraju, s obzirom da je FS Srbije četvorostruko kažnjen u ovom slučaju, kao i zbog činjenice da je odluka politički motivisana i pravno neutemeljena, zatražićemo od UEFA i svih članica ove organizacije, da se na jednom od zvaničnih sastnaka preispita odnos i uloga CAS-a u sistemu fudbalskog sporta u Evropi".