AKTUELNO

Samit 'Nesvrstani 2021', kojim se obeležava 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu.

Samit "Nesvrstani" koji se održava u Beogradu je odlična vest i dobra poruka, ocenjuje narodni poslanik Vladimir Marinković i podseća da je prestonica Srbije ugostila 105 delegacija iz država širom sveta.

- Naša zemlja vratila je ugled na međunarodnoj sceni, a sve poruke koje su odavde poslate, govore da Srbija dobija novu spoljnopolitičku poziciju, kao i veliko poštovanje, ne samo od ključnih evropskih partnera, već i od afričkih zemalja, zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka… - kaže Marinković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Napominje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao važne sastanke sa najvišim predstavnicima značajnih zemalja, koje su i nestalne članice Saveta bezbednosti, i drugim uticajnim zemljama važnim za ekonomsku saradnju i nove investicije.

- Sve ovo govori o novoj Srbiji koja šalje poruke mira i potvrđuje regionalnu stabilnost, na kojoj Vučić radi. Zahvaljujući predsedniku, naša zemlja je u permanentnoj diplomatskoj ofanzivi, a ovih dana je i centar sveta – kaže narodni poslanik.

Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, ocenjuje da je Srbija imala čast da bude domaćin izuzetno važnog međunarodnog skupa i jednog od najznačajnijih diplomatskih susreta ove godine.

Foto: TV Pink Printscreen

S tim u vezi, legitimno, Srbija je pokušala da ovaj događaj iskoristi za promociju naših političkih i ekonomskih interesa.

- Čuli smo da zemlje koje su se okupile u Beogradu – nemaju značaj. Ova teza ne drži vodu, s obzirom na to da se radi o narastajućim silama poput Indonezije, Indije, Egipta… Bili bismo neodgovorni kada ne bismo iskoristili ovu priliku – kaže Zubenica za “Novo jutro”.

#Mišel Zubenica

#Vladimir Marinković