AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom, kome je čestitao na današnjem govoru na komemorativnom skupu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, primećujući da vrednosti i ciljevi nesvrstanih u velikoj meri koincidiraju sa prioritetima UN, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija je, kako je rekao, saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge UN u savremenom svetu, koji je suočen sa kompleksnim izazovima.

Ministar Selaković je sagovornika upoznao sa situacijom na Кosovu i položajem srpskog naroda, naglasivši da je tokom ove godine došlo do dramatičnog porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima. Podsetio je da je stopa povratka na Кosovo, od oko 2 odsto, najniža u svim postkonfliktnim područjima na svetu.

Ističući da je Rezolucija 1244 SB UN garant mira i stabilnosti, šef srpske diplomatije je rekao da su Ujedinjene nacije ključno mesto za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i međunarodnog prava, u kojem naša zemlja nalazi uporište.

Srbija, kako je dodao Selaković, insistira i na važnosti nastavka angažmana UNMIК-a na Кosovu kao i kontinuiranog razmatranja situacije u našoj južnoj pokrajini pred Savetom bezbednosti UN.

Naša zemlja, kako je istakao Selaković, dosledno je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i za zaštitu srpskog stanovništva na Кosovu, i zato očekujemo da svi akteri koji čine međunarodno prisustvo na Кosovu deluju objektivno i statusno neutralno, doprinoseći stabilizaciji prilika.

Svoje opredeljenje za mir, dodao je Selaković, Srbija dokazuje i učešćem u pet mirovnih misija UN, sa ukupno 263 pripadnika, po čemu smo, u odnosu na broj stanovnika, najveći kontributor u regionu, i jedan od najvećih u Evropi.

Ministar je upoznao predsednika GS i sa aktivnostima i rezultatima Srbije na polju rodne ravnopravnosti.

Autor: