AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, specijalnu izaslanicu predsednika Đoka Vidodoa na skupu posvećenom jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministarka Marsudi je predsedniku Vučiću uručila ličnu poruku predsednika Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se "nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo".

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Vučić i ministarka Marsudi su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta, dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije. Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Vučić je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju i podržao njegovu ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za UNESKO listu svetskog nasleđa.

#Aleksandar Vučić