AKTUELNO

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević očekuje apsolutnu pobedu te stranke na lokalnim izborima na Kosovu 17. oktobra jer je, navodi, Srpska lista jedina stranka na Kosovu koja ima bezrezervnu podšrku Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

On je rekao da je Srpska lista "link" izmedju države Srbije i Srba, a da posle izbora očekuje da ta stranka nastavi politiku investicija u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

Na pitanje da li strahuje od mogućih opstrukcija ili incidenata na dan izbora, Radojević kaže da je samo pre 20 dana jednostrana odluka Prištine o registarskim tablicama izvela ljude na proteste na prelazima Jarinje i Brnjak, i da među srpskim narodom i dalje postoji osećaj nelagodnosti.

"Samo pre sedam danas su protesti završeni, specijalne jedinice su se povukle. Moram priznati da i dalje u narodu postoji osećaj nelagodnosti, i dalje se razmišlja o tim protestima koji su bili i o tome šta mogu da budu sledeći potezi Prištine", rekao je Radojević.

Naveo je da predstavnci Srpske liste nastoje da sa građanima razgovaraju o situaciji na terenu, o aktuelnim pitanjima i lokalnim temema, ali da postoji bojazan kod građana od toga koji sledeći potez Prištine može da preduzme.

Kaže da situacija u Prištini nije baš najsjajnija, da je epidemiološka situacija jako loša, a ekonomska situacija još gora i da veliki broj Albanca zbog toga odlazi u Zapadnu Evropu.

Sve su to stvari koje ne idu u prilog vladajućoj stranci na vlasti u Prištini, a skretanje pažnje sa tih tema najbolje ide kada se uperi pažnja protiv Srba i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kaže Radojević.

Povodom ujedinjenja albanskih partija u Severnoj Mitrovici, Radojević je rekao da je njihov cilj isti kao i 1999. godine, samo da su sada metode drugačije.

"Imali smo 1999. hiljade Albanaca koji su fizički jurišali na Severnu Mitrovicu, u nameri da proteraju Srbe iz Severne Mitrovice, samo su sada metode drugacije, sada se to pokuša političkim putem. Priština uopšte i ne krije koje su joj namere. Oni često negiraju postojanje nezavisne opštine severne Kosovske Mitrovice i ne kriju da je njihov cilj ujedinje u jednu Kosovsku Mitrovicu", kaže Radojević.

Naglasio je da su zahvaljući podršci države Srbije, predsednika Vučića i Kancelarije za Kosovo i Metohiju prethodnih godina uspeli da Mitrovica bude "bedem", administrativni, zdravstveni, kulturni i obrazovni centar za Srbe na Kosovu.

"Priština smatra da ukoliko taj bedem okrnji ili pokušava na bilo koji način da ga ošteti i polomi da će trajno rešiti pitanje Srba na KiM. U tome neće uspeti, dobiće isti odgovor kao 1999. samo ovoga puta na biračkim mestima", kaže Radojević.

Istakao je da za Mitrovicu prioritet mora da bude stabilna političko-bezbednosna situacija, jer bez toga nema ulaganja.

"Uspeli smo da stvorimo stabilnu političko- bezbednosnu situaciju, da imamo investicije. Promene su vidljive, ulaganje u puteve, obrazovanje zdravstvo, nove stambene jedinice za mlade i socijalno ugrožene, ovo je politika koja daje rezultate", poručio je Radojević.

#Milan Radojević