AKTUELNO

Predsednik Vučić je ocenio da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture. Sagovornici su razmotrili i druge oblasti sa velikim potencijalom za saradnju.

Predsednik Vučić je zahvalio potpredsedniku ruske Vlade Juriju Borisovu na velikom ličnom i profesionalnom zalaganju u razvoju odnosa između Ruske Federacije i Srbije. Predsednik je ovom prilikom lično uručio rođendansku čestitku za predsednika Vladimira Putina, zamolivši Jurija Borisova da mu prenese najbolje želje i srdačne pozdrave, uz poziv da što skorije ponovo poseti Srbiju.

Predsednik Vučić je ocenio da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou, te da ti odnosi i dalje napreduju. Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odličnno napreduje, kao i da svi projekti prate planiranu dinamiku.

Razgovarajući o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, predsednik Vučić je ocenio da je u tom kontekstu gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Republike Srbije, od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje. Sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja sa Ruskom Federacijom u ovoj oblasti doprineti sigurnom snabdevanju naše zemlje gasom, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Potpredsednik Borisov preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina, rekavši da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou u novijoj istoriji. Borisov je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da jak potencijal za plasiranje naših proizvoda na rusko tržište i dalje nije dovoljno iskorišćen, te je ponovio spremnost Srbije za formiranje zajedničkih srpsko-ruskih proizvodnih kompanija, koje bi plasirale robu na treća tržišta.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Autor: