AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

Predsednik Aleksandar Vučić ovim povodom uključio se direktno iz Slovenije. Na konferenciji za medije predsednik govori o svim aktuelnim temama. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa učesnicima Samita šefova država i vlada iz porodice Evropske narodne partije o izazovima sa kojima se suočavaju Evropa i svet.

Vučić kaže da je veoma bilo važno da je snaga Evropske narodne partije skoncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, posle poraza CDU u Nemačkoj. On je rekao da je i danas Evropska narodna partija najveća u Evropi.

- Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, najistočnija narodna partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je i dalje najveća u Evropi - rekao je Vučić.

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH. Nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.

Ni u čemu se nismo saglasili sa oba albanska predstavnika. Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije.

Ranije danas, predsednik Srbije se sreo sa Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH i predsednikom HDZ BiH, i bivšim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Pokrenuli smo pitanje energetske krize"

Posle sastanka izjavio je i da je pokrenuto pitanje energetike i rešavanje istog.

- Približavamo se velikoj krizi, možda najvećoj posle koronavirusa. Nedostatak gasa i struje pogađa sve, a cene su neverovatne. Cena gasa dostigla je neverovatnih 1.400 dolara na evropskom tržištu, a mi ga kupujemo po 270 dolara - pojasnio je Vučić. Jedan od razloga za ovu situaciju je, kaže predsednik, uvođenje tzv. karbon takse.

Srbija će, kaže Vučić, da se bori, a za svoje potrebe imamo dovoljno i struje i gasa.

- Ovo nije briga za građane i njihova domaćinstva, to ne treba da brinu. Ovo je pitanje za našu industriju. Ako sa strujom bude problema, odmah ću da kažem nema izvoza struje i tačka. Imaćemo dovoljno da obezbedimo da ljudima budu topli domovi. Biće teško jer je došlo do poremećaja na tržištu i sve cene su otišle u nebesa: i ugalj, i struja, i gas, i čelik, i nafta... - rekao je predsednik.

Ističe da će biti pronađen put, mada sada to sve izgleda teže nego u ostalim krizama.

"Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU"

Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU, istakao je Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima, upitan da li postoji neki rok koji može biti prihvatljiv za zemlje Zapadnog Balkana i koliko će naša zemlja da istraje na tom putu, kazao da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca predložila da se napiše u tekstu zvaničnog saopštenja predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Ukazao je da se o tome vodi velika borba sa, pre svega tri zemlje, koje su otvorneo protiv proširenja, a više ih je inače.

- Mislim da to neće biti prihvaćeno. Duga je noć, ali mislim da neće biti spremni lideri EU da to prihvate - podvukao je Vučić.

Kaže da ih je iznenadilo da to ne izaziva onakvo uzbuđenje na Balkanu kao ranije. Vučić je rekao da smo naučili godinama da moramo da brinemo o sebi, da razumemo ne samo svoju svakodnevnicu, već i njihove političke potrebe, koje su takve da u ovom trenutku proširenje na Balkan nije dominantna i nije popularna tema.

- Za nas je važno da budemo na evropskom putu, i neću da ponavljam floskule zbog sebe itd ... Važno je da budemo na tom putu zbog sebe. Moramo imati na umu da 62 odsto trgovinske razmene ostvarujemo sa EU, čak 67 odsto izvoza ide u EU. Ne možemo bez toga da preživimo - rekao je on.

Podsetio je da Srbija pripada evropskom kontinentu i to joj je prirodno mesto, ali isto tako moramo da vodimo računa o sebi.

Vučić je istakao da imamo veliku šansu zbog dobre stope rasta.

- Mislim da je za EU važno da nas sve prime. Srbija je po pitanju spremnosti je najspremnija, posebno po ekonomskim parametrima smo ubedljivo najspreminiji. Ali to je pitanje političke odluke - ukazao je on.

Istakao je da su građani Srbije racionalni, hoće da budu deo sveta, Evrope, ali ne žele da kvare svoje odnose sa Kinom i Rusijom, što se pokazalo ispravno.

- Da smo pristali na sve pritiske, a kritikovan sam kada sam izdržavao pritiske po pitanju izgradnje gasovoda. Ali naš je posao bio da to analiziramo i vidimo šta ćemo. Znao sam da TAP i TANAP “ne lezi magarče” dok ne stigne preko interkonektira preko Severne Makedonije proćiće mnogo godina. Srećom imamo svoj gasovod koji se naslanja na Bugarsku i primamo gas. Druga srećna stvar je što smo napravili dva najveća izvoznika sa Kinom - rekao je on.

Vučić je, međutim, ukazao da i njima treba obezbediti cenu struje i gasa, jer su najveći potrošači.

Dodao je i da je već 14 turskih kompanija došlo do njega i žalilo se na cenu struje, koja je na tržištu i menja se svakodnevno.

Foto: TV Pink Printscreen

"Možete da tražite šta god hoćete - nemam pare"

Na pitanje o "Pandorinim papirma" i činjenici da ga u njima nema, Vučić je rekao da mogu da traže i pretražuju šta hoće - on novac nema. Na pitanje zašto u paprima nema Đilasa, Vučić kaže da "narod zna sve".

-  Imam običan račun u Beogradu koji moram da imam, kao što i vi imate. Možete da tražite šta hoćete, nemam pare.  Hoćete da ponavljate priču o Sinišinim stanovima? Samo da hoće da prčitaju pa će im biti jasno. Kako tamo nema Đilasa, pa zna narod sve. Putin je bio najveća meta, pa do nekih drugih ljudi. Mene takve stvari ne zanimaju. Ma kakve poruke da šalju, ovo su uobičajeni politički napadi, kada ste čisti ne bojite se ničega. U hrvatskim medijima su me proglasili za saradnika i prijatelja Babiša, a pobrkali su ga sa Babićem. Vidite tu mržnju... - kaže Vučić.

Kada je reč o natpisima da iza rehabilitacije Zvezdana Jovanovića stoji vlast, predsednik podseća daje 2012. 2013. i 2014. godine svakodnevno bilo reči o tome kako će vlast da pusti na slobodu Legiju, Jovanovića i druge.

- Svi se sećate toga. Lagali su svaki dan. Kažu da sam bio pijan, ne samo da nisam bio pijan... Bio je naš politički protivnik, ali ja nisam vi da slavim kada neko umre, kao što su oni pravili žurku na Trgu republike kada je Milošević preminuo. Sve ovo govori o nemoći, jer nemaju politiku, nemaju rešenje - kaže Vučić i dodaje:

Sad govore da su oni zaslužni za vakcine, a mi smo antivakseri!

"Očekujem od Grčke potvrdi stav o nepriznanju Kosova"

Vučić je izjavio da će tokom sutrasnjeg dana sa učesnicina samitu EU-Zapadni Balkan biti prilike da se razgovara o brojnim pitanjima, među kojima i kosovskom i dodao da će sa svima da razgovara, a da očekuje da će grčki premijera Kirijakos Micotakis sa kojim se sastaje sutra da potvrditi stav Grčke o nepriznavanju Kosova.

On je u razgovoru sa novinarima u Kranju rekao da će najveći pritisak biti na zemlje članice EU koje nisu priznale KIM i istakao da pojedini evropski zvaničnici idu u Vašington i traže da SAD izvrši pritisak na te zemlje.

Kako je dodao, pozicija Srbije nije laka.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga šta očekuje od razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom,s obzirom da je rekao da očekuje da imaju neku poruku za njega i Aljbina Kurtija, Vučić je kazao da očekuje da će da ga smeste negde da razgovaraju.

- Ja ću im postaviti pitanje oko energetike. Ako mislite na KIM da ih pitam, kao da ne znam šta oni misle o tome. Šta će oni sa mnom o tom pitanju sem da zovu na dijalog i da racionalno pristupamo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li i na sutra, kako je je to već uobičajno na skupovima ove vrste, očekuje optuzbe na račun Srbije i njega lično iz Prištine, Zagreba, Sarajeva..., Vučić je kazao da ih se i danas naslušao.

- Govore o migovima ruske proizvodnje, da Srbija ima i fantastične odnose sa Kinom i zamislite Rusija i Kina su organizovale organizovani udar na Cetinje. I vi ne verujete kakve gluposti slušate. Tu nema ničeg racionalnog, uzeli su mantru u kojoj ako nećete da kažete nešto loše o Kini i Rusiji vi ste njihovi. A neću da kažem ništa loše i da se dodvoravam nekome da bi o prijateljima govorio loše - rekao je Vučić i dodao da je važno imati te prijatelje.

On je kazao i da on ima pitanje za njih - šta će bez Putinovog gasa.

- Eno mole ga da imaju gas da prežive. Pa onda ti si Vučiću lud. Sole mi pamet oko Kine a kada pogledam kolika je razmena sa Kinom a koliko naša, stvarno sam lud. Ako očekujete pravdu i pošten odnos zaboravite to - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

"Srbija dobija 500 doza najboljeg leka protiv koronavirusa"

Kaže da ima dobre vesti: agenciji za lekove dato je da ispita prvih 500 doza najboljeg leka protiv koronavirusa.

- Nadam se da će da ispitaju u narednih 7 dana i navodno daje najbolji rezultat. Probaćemo posle da nabavimo još lekova, a jedna doza je 5.000 dolara. Uz troškove intenzivnih jedinica, troškovi su nam još veći od 5.000 dolara - kaže Vučić.

Dodaje da su brojevi novozaraženih ogromni, ali da se procentualno polako smanjuju.

- Ovo je drugi dan da vidim da procenti padaju. Jako sporo, ali padaju. Poređenje se radi ponedeljak na ponedeljak, utorak na utorak, a ne dan za danom - rekao je Vučić.

"Koluvija bi bio slobodan kao ptica da je pristao da laže"

Kada je reč o intervjuu Predraga Koluvije, Vučić kaže da bi on danas bio "slobodan kao ptica" da je pristao da laže. Podseća da je više puta ponovio da će rado ići na poligraf, a da oni koji su isto govorili, u poslednjem trenutku odustali.

- Nemoćni su, nemaju ozbiljne argumente, ne znaju šta će sa sobom pa lažu. Nije lako to izdržati, ali moramo da istrpimo, da guramo napred i gradimo zemlju - rekao je Vučić.

Kaže da se ne bavi mržnjom, već snovima. Na pitanje o stavu prema 5. oktobru, predsednik kaže da je bilo mnogo grešaka pre njega, a da je od Petog oktobra krenula potpuna nebriga za interese, radnike, ljude, a počela je briga za svoje džepove i pljačka.

- Uništili su privredne kapacitete, videli smo pljačkaške privatizacije, ali danas su se vremena promenila. To je moj pristup, pragmatičan. Ne mogu sve da kritikujem, kao što dobar deo stvari ne mogu da kvarim - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Televizija Pink