AKTUELNO

Nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021.

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da je danas završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra, kao i da će zbog pripreme druge faze rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biti privremeno obustavljen od danas popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8 časova ujutru.

Dakle, nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021.

Povlačenjem pripadnika takozvanih specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Nakon okončanja prve faze sprovođenja sporazuma, od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouorave u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova ujutru.

S tim u vezi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zaduženi za raspodelu nalepnica građanima, u periodu od 2. do 4. oktobra proći će posebnu obuku za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje se izdaju u Prištini.

U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8 časova ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica, o čemu je glavni srpski pregovarač obavestio i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Period do početka primene druge faze sporazuma u ponedeljak 4. oktobra u 8 časova, biće iskorišćen za punu operativnu i logističku pripremu službenika Beograda za navedenu primenu režima nalepnica na pomenutim prelazima.

Građanima će u ponedeljak 4. oktobra, na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o istom će građani biti obavešteni i kroz medije i odgovarajuću informativnu kampanju, kao i kroz asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.

Iz Kancelarije za KiM ističu da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma.

#Jarinje

#brnjak