AKTUELNO

Premijerka Ana Branić izjavila je, povodom štrajka u "FCA Srbija", da veruje da je u pitanju "ozbiljna loša namera" i da iza toga stoji politički interes.

- Mislim da iza ovoga stoji politički interes i da su radnici izmanipulisani - rekla je Brnabićeva i odbacila tvrdnje predsednika štrajkačkog odbora da Vlada Srbije ne komunicira sa njima.

Mi smo u to ušli najiskrenije, da se nađemo štrajkačkom odboru i radnicima i da pronađemo rešenje, koje bi bilo pobeda za sve nas. Mi to nismo uspeli da nađemo", rekla je premijerka.

Ona je dodala da nova vlada, od kada je izabrana, radi na rešavanju problema štrajka u Fijatu, navodeći da je imala stalnu komunikaciju sa predstavnicima štrajkačkog odbora i da su oni dolazili kad god su želeli.

Pročitajte još: VUČIĆEV APEL RADNICIMA FIJATA I VLADI: Rizici veliki, učiniti sve da se problem reši

Brnabićeva je navela da je samo njen šef kabineta imao 23 razgovora sa predsednikom štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem i da je ona imala sastanke sa njima, a da je on davao saopštenja da nema komunikacije sa vladom.

- Je li namera da se okrivi vlada? Je li namera da se radnicima kaže da vlada nije tu za njih? Ja sam ušla čistih i jasnih namera u to - rekla je ona i dodala da je to taj "šum u komunikaciji"

Premijerka Brnabić je podsetila da je štrajk počeo 27. juna, a da je nova vlada sa njom na čelu izabrana 28. juna.

- Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehničku vladu? - upitala je Brnabićeva.

Razgovaraće se o povećanju plata i penzija

Premijerka Srbije kaže da je za povećanje plata i penzija, ali nije želela da precizira za koliko procenata bi bilo to povećanje. Ona je za Javni servis rekla da će o tome razgovarati sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, da se vidi u kolikom je to opsegu moguće i uz ostavljanje dovoljno novca za kapitalne investicije.- Prethodna vlada je ostavila jako dobru situaciju u budžetu, da imamo fiskalnu stabilnost, makroekonomksu stabilnost i političku stabilnost - 2016. godina je prva u nizu u kojoj imamo primarni suficit u budžetu, to znači da, kada se platiil sve obaveze, bili ste u plusu - rekla je Brnabić. Ona je istakla da bi sadašnja vlada morala brzo da radi na jačem ekonomskom rastu. Premijerka je rekla da smatra da je MMF protiv povećanja i dodala da Vlada ne ispunjava sve zahteve Fonda, već traži sredinu.

Premijerka veruje da će izdržati pun mandat

Vlada radi kao tim, rekla je premijerka Ana Brnabić, navodeći da ne oseća kao hendikep to što iza nje ne stoji nijedna politička partija.

Podsetila je da je sa ministrima radila 10 meseci i da je imala veliku podršku od kada je predložena za mandatarku, ali i istakla da joj nije teško da održava disciplinu koju je napravio prethodni premijer Aleksandar Vučić.

Sa novoizabranim predsednikom kaže da nije u dnevnom kontaktu, ali se, kaže, konsultuje sa njim kad god smatra da je potrebno. Kaže i da odlična saradnja premijera i predsednika predstavlja jačinu Srbije.

- Vlada ne treba toga da se stidi. Deluje kao da bi najbolje bilo da se predsednik i premijer ne vole i da ne pričaju. Naravno da ću kao nova predsednica Vlade da se konsultujem i kao ministarka državne uprave sam se konsultovala sa prethodnom ministarkom - rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će biti premijerka pun mandat, Brnabićeva je odgovorila: "Verujem da ću izdržati pun mandat".

#Ana Brnabić

#Fijat

#Štrajk

'