AKTUELNO

Sada je važno fokusirati se na usklađene, ali nerealizovane delove Briselskog sporazuma, saglasni su sagovornici "Novog jutra".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je juče da su dve strane uspele da dođu do dogovora o deeskalaciji situacije na Jarinju i Brnjaku.

Prema postignutom dogovoru, jedinice ROSU ukloniće blokade i skloniti se sa administrativne linije.

Dragan Vujičić, novinar „Večernjih novosti“, ocenjuje da je posle 12 dana napetosti najvažnije da niko nije povređen i da će se situacija normalizovati.

- Nadam se da je u Briselu bilo reči i o delovima Briselskog sporazuma koji su usaglašeni, a koji se i dalje ne primenjuju. Reč je o imenovanju regionalnog komandira policije, o sudskim većima i njihovom usklađivanju... Ove stvari treba da se usaglase, a tablice su samo kap u čaši. Vreme je da se sve vrati u Brisel, da se sve ponovo pretrese i da ono što se ne primenjuje, poče da se primenjuje – kaže Vujičić za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da prethodni aranžman o tablicama iz 2011. godine nije bio dobar, i da moramo da „pogledamo istini u oči“.

- Neke stvari su prihvatane kako bi se njihovo rešavanje odložilo, ali su nam te stvari u budućnosti dolazile na naplatu. Sada nam je na naplatu došlo pitanje tablica. Ni rešenje koje je juče postignuto, da se ne lažemo, za nas nije dobro, ali je bolje nego što je moglo da bude – kaže Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da smo izbegli da dođe do daljeg prodora na sever, do ozbiljnih sukoba i do drastičnog usložnjavanja situacije.